Arcátlan sikkasztás az ukrán hadseregnél

Háromszoros áron vásárolt dzsekiket és sisakot a katonáknak az ukrán védelmi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó2023. 08. 13. 21:41
null
Kijev, 2023. augusztus 11. Önkéntesek polgári lakosoknak szervezett katonai kiképzésen Kijev környékén 2023. augusztus 11-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Unian ukrán hírportál számolt be arról, hogy 2022 őszén a védelmi minisztérium szerződést írt alá a török Vector avia hava yukleteri céggel téli ruházat szállítására – szemlézte a hírportált a Kárpáti Igaz Szó. A kiadvány forrásai szerint ez a cég csak október–decemberben 233 000 kabátot importált Ukrajnába húszmillió dollár értékben Törökországból és 202 000 pár nadrágot 13 millió dollárért. A téli öltözetért elfogadható volt az ár. A török dzsekik 86 dollárba kerültek. Egy másik bolgár beszállító Kínából vásárolt dzsekiket a védelmi minisztérium számára 95 dollárért.

Csakhogy Törökországból valójában nem téli, hanem nyári zakók érkeztek.

Az újságírók szerint a kínai kabátok átlagos súlya két kilogramm volt, a töröké 1,1 kg, ami nem kis különbség. A Vector avia egyik áruszállítmányához tartozó kísérőokmány-csomagján látható, hogy hogyan alakul át a 4900 kabát ára 142 ezer dollárról 421 ezer dollárra.

A török és ukrán vám közötti úton a dzsekik varázsütésre nyáriból téli öltözetté változtak, és az átalakulás során 29-ről 86 dollárra nőtt egyenkénti értékük

– írja a Kárpáti Igaz Szó az Unian híportálra hivatkozva.

A Kijevi Igazságügyi Szakértői Kutatóintézet megállapította, hogy a VV2022–M1908 számú szerződés alapján szállított szélálló téli kabátok és nadrágok nem használhatók rendeltetésüknek megfelelően. Azok a téli ruhák pedig, amelyek egy másik, VV2022–M1708-as szerződés alapján kerültek Ukrajnába, 27 500 dollár értéket feltüntető iratokkal lépték át a határt Moldovában, az ukrajnai határra viszont már 367 500 dollár értékben érkeztek meg.

Sőt, az ebből a tételből származó kabátokat már az OLX-en értékesítik.

A védelmi minisztérium háromszoros áron vásárolt sisakot is a katonáknak. A minisztérium illetékesei rendelték meg és fizették ki az árut, amely a dokumentumok szerint az Egyesült Államokban gyártott, NIJ IIIA védelmi fokozatú PASGT sisakként szerepelt. Valójában kiderült, hogy ezek a sisakok alacsonyabb szintű NIJ 2 védelemmel rendelkeznek csak.

A Kárpáti Igaz Szó szerint a nyomozás állítólag a Vjacseszlav Shapovalov volt védelmiminiszter-helyettes elleni eljárás részeként vizsgálja ezen epizódokat.

Nem ez az első ilyen eset, és talán nem is meglepő, hogy Ukrajnában ilyen módszerekkel lopják a pénzt. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, több mint hatszáz olyan esetet észleltek Ukrajnában, amikor a katonai segélyek nem jutottak el a frontra. Akkor szintén a kárpátaljai hetilap vette észre, hogy idén januártól májusig mintegy ötezer vizsgálatot folytattak le az ügyben az illetékes hatóságok, és 653 esetben az egységek nem erősítették meg a segélyek átvételét. Ezek elsősorban páncéllemezek, éjjellátó eszközök, hőkamerák, drónok, gépjárművek és más hadi eszközök voltak. Az ukrán vámszolgálat több száz ügyben tett feljelentést, mivel felmerül a gyanúja, hogy egyesek meggazdagodhattak az ukrán haderőnek szánt segélyekből. 

Ukrajnában a háború előtt is magas szintű volt a korrupció, azóta pedig több tisztviselőt is leváltottak azért, mert gyanús ügyletekbe keveredett. Nagy port vert fel idén tavasszal az a hír is, hogy Jevhenyij Boriszov odesszai katonai komisszár anyja a háború kirobbanását követően egy marbellai luxusvilla tulajdonosa lett. Az erről szóló információkat Ihor Moszijcsuk volt parlamenti képviselő osztotta meg, ezek alapján az ingatlan értéke mintegy négymillió euró. Boriszovhoz egyébként egy másik botrány is köthető: humanitárius segély ürügyén egy 250 ezer dollár értékű Mercedes gépjárművet vett saját használatra 2022. február 24-e után.

Borítókép: Önkéntesek polgári lakosoknak szervezett katonai kiképzésen, Kijev környékén 2023. augusztus 11-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.