Energiaügyi miniszterből lett az új brit védelmi miniszter

Az eddigi védelmi miniszter Ukrajnával kapcsolatos kijelentése miatt bukott meg, a kormányfő most egy „szövetségest” helyezett a tisztségbe.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian, The Independent2023. 08. 31. 13:21
SHAPPS, Grant; WALLACE, Ben
London, 2023. augusztus 31. Grant Shapps újonnan kinevezett brit védelmi miniszter távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2023. augusztus 31-én. Shapps, aki eddig üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai miniszter volt, a mai napon lemondott Ben Wallace-t váltja a tárca élén. Az 53 éves Wallace a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka - ebbõl négy év védelmi miniszterség - után vissza kíván vonulni a politikai élettõl. MTI/AP/PA/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grant Shapps, korábbi energiaügyi miniszter váltja Ben Wallace-t a brit védelmi minisztérium élén, mivel a politikus hivatalosan is beadta lemondását – miután az Ukrajnával kapcsolatos kijelentése miatt megbukott.

Annak ellenére ugyanis, hogy Wallace proaktívan támogatta Kijevet a háborúban, a nyáron olyan megjegyzést tett, miszerint a „kijevi vezetők tanúsíthatnának több hálát Londonnak a rengeteg fegyverszállítmányért”. A politikus kijelentéseit követően Rishi Sunak, brit miniszterelnök nem őt, hanem Ukrajnát védte meg, mondván Kijev igen is hálás a britek erőfeszítéseiért.

 A Downing Street időközben már az X-en (korábban Twitter) is bejelentette Shapps kinevezését.

Shapps „megtiszteltetésnek” nevezte a kinevezést, majd kijelentette, hogy „folytatja az Egyesült Királyság támogatását Ukrajnának, a Putyin barbár inváziója elleni küzdelemben”.

Hozzátette: 

alig várom, hogy fegyveres erőink bátor férfiaival és nőivel dolgozhassak, akik garantálják nemzetünk biztonságát.

A The Guardian szerint Shapps azért is jó döntés, mert „megbízható” politikusnak számít, aki „semlegesíteni tudja majd a Downing Street és a védelmi minisztérium közti Wallace idején időnként heves kapcsolatot”.

Azonban nem mindenki örült a politikus kinevezésének. Egyes konzervatív képviselők Shapps külügyi és védelmi tapasztalatának a hiányát hangsúlyozták, mondván szívesebben láttak volna olyan politikust a tisztségben, aki komolyabb háttérrel rendelkezik. Korábban James Heappey, a fegyveres erőkért felelős államtitkár vagy éppen Jeremy Quint – aki több évig a védelmi minisztérium beszerzéseit irányította – neve is felmerült a védelmi miniszteri posztra.

A The Guardian szerint azonban Sunak most „szövetségest” helyezett a tisztségbe, olyan embert, akit a médiában „erős vezetőnek” ítélnek meg. 

Shapps korábban azt hangsúlyozta, hogy „a szabadság nincs ingyen”, ezért a védelmi kiadásokat a GDP három százalékára történő emelését javasolta – ez meghaladja a NATO-kívánalom kétszázalékos szintjét, és Sunak 2,5 százalékos terveit is.

A jelenlegi védelmi miniszter Grant Shapps, 2012 és 2015 közt még a Konzervatív Párt elnöki posztját töltötte be, majd David Cameron miniszterelnök idején a lakhatási és nemzetközi fejlesztési minisztérium élére került. Innen a Johnson-kormány idején közlekedési miniszter, majd a Truss-kormány alatt belügyminiszter lett. A több szerepben is kipróbált politikus, aki eddig kormányokon átívelően egyre fontosabb tisztségeket kapott, 2023 februárjától – visszalépésnek tekinthetően – energiaügyi miniszterré nevezték ki, ám úgy tűnik, most újra bizalmat kapott egy nagyobb tárca kezelésére.

Shappsot az energiaügyek élén a Downing Street bejelentése értelmében Claire Coutinho váltja, aki ezt megelőzően gyermek-, család- és jóléti államtitkár volt.

Az The Independent, brit lap szerint a brit kormány átszervezése nem állt le, és Sunak még az októberi Konzervatív párti konferencia előtt „teljes átszervezést” hajt majd végre, ám egyelőre „visszatartja” az átfogóbb lépéseket.

Borítókép: Grant Shapps újonnan kinevezett brit védelmi miniszter távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10.-ből 2023. augusztus 31-én (Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.