Az Égei-tenger hatalmi egyensúlyát veszélyezteti az Egyesült Államok

Washington egy görög szigeten hozna létre katonai bázist, éppen a görög–török kapcsolatok enyhülésekor.

2023. 08. 16. 4:50
Greece sporades archipelago skyros island linaria port
Greece, Sporades archipelago, Skyros island, Linaria port (Photo by GUIZIOU Franck / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: Europress/AFP/AFP/Gguiziou Franck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború árnyékában egy görög szigeten alakíthatja ki új katonai bázisát az Egyesült Államok – Grace Meng demokrata kongresszusi képviselő javaslatára. Washingtonban ugyanis már a jövő évi védelmi költségvetési kiadásokat tervezik, ennek kapcsán vetette fel a politikus, hogy a Görögországhoz tartozó Szkírosz szigetén létesítsenek újabb támaszpontot. A terv alapját egy 2021-ben, Athén és Washington között megkötött, védelmi együttműködésről szóló megállapodás adja.

Az egyezmény öt évre szól, így 2026-ban esedékes lenne annak megújítása, ám a katonai bázis létrejöttével hosszabb távú együttműködés mellett köteleznék el magukat a felek.

Az Egyesült Államok az Égei-tenger egyik stratégiai pontjának tekinti Szkírosz szigetét, és ha a támaszpontot kialakítják, felborulhat a hatalmi egyensúly a térségben – figyelmeztetett a Yeni Safak jobboldali török napilap. A terv egyébként már korábban is szóba került, például 2021-ben, illetve Athén is felvetette az amerikaiaknak, ám sosem vált prioritássá. Washington számára fontosabb cél volt, hogy Alexandrúpoli kikötővárosban létesítsen haditengerészeti bázist, amelyen keresztül az amerikai haderő könnyen el tudja érni a Balkánt. A bázist a NATO-erőkkel együtt használják az amerikaiak.

Szkírosz szigete számára nem újdonság a katonai jelenlét, ugyanis a görög légierő 135. ezrede itt állomásozik és katonai repülőtérrel is rendelkezik. Szintén a szigeten állomásozik két izraeli gyártmányú, Heron típusú pilóta nélküli felderítő repülőgép, valamint Patriot rakétákat is telepítettek már Szkíroszra. A To Vima görög hetilap arról írt, a meglévő katonai bázis készen áll új egységek fogadására.

Amennyiben a terv megvalósul, már az Égei-tengeren is repülőgép-hordozót állomásoztathat Washington.

Az amerikaiak egy másik görög sziget iránt is érdeklődtek, nevezetesen Limnosz szigete iránt, ám arról még nem jelentek meg hírek, hogy katonai bázis létrehozását tervezi Washington.

A görög lapok ugyanakkor kiemelték, a demokrata Grace Meng éppen akkor állt elő a javaslattal, amikor a török–görög kapcsolatok enyhülni látszanak.

Borítókép: A görögországi Szkírosz szigete (Fotó: AFP/Hemis/Franck Guiziou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.