Kijev robotkutyákat is bevetne az oroszok ellen + videó

A pilóta nélküli szárazföldi rendszerek segítik az ukrán erőket az orosz gyalogság leküzdésében és visszaszorításában, miközben csökkentik az ukrán veszteségeket.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post2023. 08. 04. 9:20
Az észt Milrem Robotics THeMIS pilóta nélküli földi járműve (UGV). (Fotó: Twitter)
Az észt Milrem Robotics THeMIS pilóta nélküli földi járműve (UGV). (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl prioritásként kezeli Ukrajna a „harci robotok” – vagyis a pilóta nélküli logisztikai platformok – létrehozását – idézte Volodimir Gavrilov ukrán védelmi miniszterhelyettest a Kyiv Post angol nyelvű ukrán hírportál. A fejlesztésekre a Kijevnek sok fejtörést okozó harctéri kihívások – mint például az orosz aknamezők, harckocsicsapdák és betonbunkerek – miatt van szükség.

Kijev szerint az emberi élet megóvásának előtérbe helyezésével felértékelődnek a robotok, amelyek egyúttal a mentési és evakuálási folyamatokban is részt vehetnek. Másodlagos prioritásként azonban a fegyverrendszerek hordozására alkalmas pilóta nélküli földi járművek (UGV) fejlesztése is elkezdődne.

Az ilyen harci típusú UGV-k automata gránátvetőket, géppuskákat vagy páncéltörő fegyvereket hordozhatnának, miközben kezelőik fedezékből irányítanák őket. Emellett Ukrajna „harci robotkutyák” fejlesztésén is dolgozik.

A portál tudomása szerint Kijev Kelet-Ukrajnában már tesztelte is a hazai gyártású RSVK–M2 Hunter pilóta nélküli földi járműveket.

A szárazföldi robotoknak kulcsszerepük lehet az ukrán ellentámadásban, ugyanis segítségükkel könnyebben juthatnak az orosz tüzérségi vonalak mögé, és így megkezdhetik az orosz erők szétválasztását és visszaszorítását a megszállt Melitopol, Berdjanszk és Mariupol irányában.

Gavrilov harmadik prioritásként elmondta, hogy a védelmi célú gépfegyverek és bázisok ilyen jellegű felfegyverzését is fontolóra veszik.

„A modern UGV-k a feladatok széles skáláját képesek ellátni, a közvetlen tűztámogatástól a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védelemig, de képesek hírszerzésre, megfigyelésre és felderítésre is” – írja a rendszerekről a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) áprilisi elemzésében. Hozzáteszik:

Ezen eszközök hasznos tanulságokkal szolgálhatnak az Egyesült Államoknak és a szövetségeseinek jövőbeli erőfeszítéseikhez.

Továbbá a CSIS szerint az UGV-k segítik az ukrán erőket az orosz gyalogság leküzdésében és visszaszorításában, miközben csökkentik az ukrán veszteségeket.

A Kyiv Post szerint Ukrajna a pilóta nélküli légi járművek (UAV) terén már ért el sikereket, mint aláhúzzák, az ellentámadás júniusi kezdete óta az orosz harckocsiveszteségek több mint negyven százaléka ukrán dróntámadások eredménye volt.

Kijev a világ első teljes USV (pilóta nélküli felszíni hajóját) vagy haditengerészeti drónflottáját is fejleszti, jelentős eredmények elérve. Ezen eszközök semlegesítették a Makarov csatahajót, rongálták meg a Kercsi hidat és hatoltak be Szevasztopol kikötőjébe – vagyis az orosz fekete-tengeri flotta bázisára.

Ám Ukrajna nem egyedül végzi ezen fejlesztéseket, tavaly év végén például az észt Milrem Robotics és a német Krauss-Maffei Wegmann vállalatok 14 THeMIS pilóta nélküli földi jármű szállítására kötöttek szerződést.

Borítókép: Az észt Milrem Robotics THeMIS pilóta nélküli földi járműve (UGV) (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.