Korrupciós botrányok a macedónoknál

A hatalmi többség foggal-körömmel ragaszkodik a fotelhez. Az ellenzék szerint a nép változást akar.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 5:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, a kormányzó pártokhoz kötődő korrupciós botrány borzolja a kedélyeket Észak-Macedóniában. A volt jugoszláv elnök, Tito New York-i villájának eladásából származó több millió dolláros részesedés sehogy sem akar befutni az ország számlájára. Az ellenzék szerint az ország szegénységbe, bűnözésbe és korrupcióba süllyed, az emberek új választásokat akarnak.

Jugoszlávia felbomlásakor a külföldi ingatlantulajdon tagországok közötti felosztásához százalékos arányokat határoztak meg. A kritériumokat a népesség nagysága, az utódállamok területi kiterjedése, a szövetségi államháztartáshoz történt hozzájárulás, valamint a bruttó nemzeti termékben való részesedés határozta meg. Ez a felosztás vonatkozik egyebek mellett a diplomáciai, konzuli vagyonra is. A megállapodás szerint Macedóniát a közös vagyon 8 százaléka illeti meg, melyet minden esetben az ENSZ keretében működő Macedónia Misszió számlájára kell utalni.

Az 1946 óta jugoszláv tulajdonban lévő New York-i villát, Josip Broz Tito Fifth Avenue-i lakását 2022 szeptemberében adták el 50 millió amerikai dollárért. Az impozáns épület az állam és New York város védelme alatt áll, a szerbiai ENSZ-misszió irodáinak adott helyet. Az 1904-ben épült kastélyt XV. Lajos francia király klasszikus stílusának kiváló példájaként emlegetik.  Erről ír cikkében a Dubrovnik Times horvát portál. A villát fényűző felszerelésével, bútoraival, falfestményeivel, aranycsilláraival és számos egyéb aranyozott részletével együtt adták el. Az 50 millió dolláros vételárból az utódállamok közötti megállapodás szerint négymillió illeti meg Észak-Macedóniát.

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök már ekkor, vagyis tavaly szeptemberben jelezte Ljubomir Frcskoszkinak, Észak-Macedónia ENSZ-missziós nagykövetének, hogy a pénzt át kell utalni a misszió számlájáról az állami költségvetésbe, de Frcskoszki ezt ellenezte

– idézte fel a Magyar Nemzet megkeresésére Naum Sztoilkovszki, az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szóvivője.

Naum Sztoilkovszki, a VMRO-DPMNE szóvivője (Forrás: Naum Sztoilkovszki)

Hozzátette: decemberben a külügyminisztérium is kérte a már a misszió számláján lévő pénz továbbítását, de az nem történt meg, ahogyan az idén júniusban küldött felszólítást követően sem. A megküldött utasításokat válaszra sem méltatták.

A kérdés az, hogyan lehetséges, hogy a nagykövet nem adja vissza a pénzt, hogy nem tartja tiszteletben az utasításokat? Most, hogy pénzről van szó, már nem tartja tiszteletben a diplomáciai szabályokat, hanem önállóan cselekszik? Hol történhet meg ilyen a diplomáciai kapcsolatok terén? Mi lenne, ha egy magyar nagykövet nem tartaná magát a külügyminisztérium által kiadott utasításokhoz?

– sorolta kérdéseit megkeresésünkre az északmacedón ellenzéki párt szóvivője.

Sztoilkovszki szerint a legrosszabb, hogy a misszió nagykövetének viselkedését az államvezetés nem szankcionálja, nem kéretik be konzultációra, nem vonják vissza megbízatását. Felteszi a kérdést: vajon ez az ügy is a kormányzó párton belüli egyet nem értés eredménye-e, és hogy miért nem tesz semmit Sztevo Pendarovszki államelnök. Egyúttal emlékeztet: Pendarovszki is régi tagja a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) pártnak, akárcsak Ljubomir Frcskoszki.

Naum Sztoilkovszki hangsúlyozta: joggal tart a nép újabb pénzügyi botránytól és visszaéléstől. 

Az emberek úgy emlékeznek az egykori belügyminiszter Frcskoszkira, mint botrányhősre, aki drága lovakat és napszemüvegeket szerzett be a rendőrség tagjainak, és úgy is, mint botrányos egyetemi tanárra, aki fittyet hányt a szabályokra, akinek nevéhez verekedések, káromkodások kötődnek

– magyarázta, hozzátéve: Frcskoszki piszkos ügyei rendszerint az ő ártatlanságának megállapításával végződtek.

Nem lesz bolgár diktátumra alkotmánymódosítás a balkáni országban

– tette hozzá lapunknak az ellenzéki párt szóvivője. 

Mint arról már korábban írt a V4NA hírügynökség, Szófia azt kéri az uniós csatlakozási folyamat akadályozásának feloldásáért cserébe, hogy nagyobb jogokat kapjanak a macedóniai bolgárok, s ezt alkotmányba is foglalják. Ezt a kormánytöbbség az ellenzéki szavazatok nélkül nem tehet meg, nincs hozzá meg a többsége.

Macedónia napról napra süllyed a szegénységbe, a bűnözésbe, a korrupcióba, az emberek választásokat akarnak, és már senki sem bízik abban, hogy a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség/Demokratikus Unió az Integrációért koalíció bármi jót hozna. A két párt parlamenti többsége nem meggyőző, egy esetleges koalíción belüli vita esetén pedig könnyen elveszhet a hatalom. Az SDSM támogatottságának csökkenése szemmel látható. A választásoktól tartva pedig egyetlen esélyük koalíciós partnerük, a DUI maradt, melyre egyre nagyobb hatalmat ruháznak át, gyakorlatilag ők kormányozzák az országot

– nyilatkozta lapunknak Naum Sztoilkovszki. 

Naum Sztoilkovszki, a VMRO-DPMNE szóvivője (Fotó: Naum Sztoilkovszki)

Elmondta, már a Demokratikus Unió az Integrációért kezében van az összes fontosabb minisztérium, emellett az SDSM egy úgynevezett első számú miniszterelnök-helyettesi pozíciót is kitalált koalíciós partnere számára, és megállapodtak abban, hogy a mandátum lejárata előtti 100 napban már ez a személy, vagyis a DUI embere veszi majd át a miniszterelnöki széket. Forrásunk arról is beszámolt, hogy titkos szavazáson egy, a DUI legfőbb vezetéséhez igen közel álló személyt választottak a szervezett bűnözés elleni főügyésznek, aki figyelmen kívül hagy minden DUI-taghoz kapcsolódó ügyet.

A VMRO-DPMNE szerint Észak-Macedóniában sürgősen előre hozott választásokra van szükség, mert a gazdasági és politikai helyzet is tarthatatlan. Minden felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek változást szeretnének. A párt napról napra a nyilvánosság elé tártja a DUI botrányait, tisztségviselőinek visszaéléseit. A DUI számos vezető politikusáról derültek ki piszkos ügyek

– nyilatkozta a szóvivő.

Hogy a kormánykoalíció elterelje a közvélemény figyelmét az egyre csúcsosodó botrányokról, a DUI minisztereinek feltételes lemondását jelentette be. Hrisztijan Mickoszki, a VMRO-DPMNE elnöke ennek kapcsán azt mondta, ez nem politikai lépés, hanem olcsó manőver, amellyel elterelik a közvélemény figyelmét más botrányokról. A republik.mk Mickoszki Alfa TV-nek adott interjúját idézi, melyben a pártelnök úgy fogalmazott, „a kormánypártok terve az, hogy még pár hónapig megtartsák a hatalmat, ellopják azt, ami még marad. Nincs más terv. Minden, amit naponta látunk, csak azért történik, hogy politikailag minél tovább fennmaradjunk, vagyis a jövő évi parlamenti választásokig”. 

Hozzátette: 

A jogrendszer és a jelenlegi eljárások nem ismerik el a feltételes lemondásokat. Vagy lemondanak, vagy nem. Ne sértsék meg a közvéleményt olcsó politikai manőverekkel, amelyek célja, hogy elvonják a figyelmét más botrányoktól, elodázzák az alkotmánymódosításokról szóló szavazást és lehetetlenné tegyék az előre hozott választások megtartását.

Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban már tavaly júniusban több mint százezren tüntettek a szociáldemokrata kormány ellen – számolt be akkor a V4NA.

A hírügynökség beszámolója szerint a demonstrációt a konzervatív-kereszténydemokrata VMRO-DPMNE párt vezette. A pártvezető akkor is rámutatott, hogy a növekvő infláció, valamint az országban tapasztalható korrupció és a kormányzati bűnözés, továbbá az ország euróintegrációban kialakult patthelyzete miatt égető szükség van a választásokra.

Borítókép: Szkopje központja (Fotó: Pixabay, ExplorerBob)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.