Dőlnek a német pénzek az orosz vállalatokhoz

Németország több mint a háromszorosára növelte a nitrogéntartalmú műtrágya vásárlását.

2023. 09. 06. 20:06
Fertilizing,The,Garden,By,Bio,Granular,Fertilizer,For,Better,Conditions
műtrágya
755723281 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Németország egyre kevesebb gázt importál Oroszországból az ukrajnai háború kirobbanása óta, bizonyos termékeket továbbra is a keleti nagyhatalomtól kénytelen beszerezni, bizonyítva ezzel, hogy a szankciók csak látszatintézkedések, és más cikkeken keresztül pénzelik az agresszornak kikiáltott Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A Berliner Zeitung német napilap nemrégiben arra mutatott rá, hogy Berlin tavaly júliustól idén júniusig 334 százalékkal növelte az orosz partnerektől vásárolt nitrogéntartalmú műtrágyák mennyiségét.

A lap az import növekedésére számít, tekintve, hogy a nyugati oroszellenes szankciók nem vonatkoznak a műtrágyára. Az ENSZ és Ankara közreműködésével megkötött fekete-tengeri gabonaegyezmény egyik feltétele orosz részről az volt, hogy a műtrágyára ne térjenek ki az intézkedések.

Szakértők szerint a hirtelen emelkedés hátterében az áll, hogy a német termelők bezárták az üzemeiket vagy kisebb mennyiséget termelnek a megnövekedett gázárak miatt, melyek a termelési költségek akár kilencven százalékát is kitehetik – írta a Der Zeit német hetilap. A német vállalatok ugyanakkor vonakodnak lemondani a nitrogéntartalmú műtrágyáról, mely egyértelműen nagyobb és minőségibb hozamot tud garantálni a társaihoz képest. A német import más országok esetében is megnövekedett, beleértve Nigériát, Egyiptomot és Kínát, ám a Der Zeit szerint még Irántól is vásárol termékeket – például Ománon keresztül –, noha az amerikai szankciók tiltják a perzsa országgal való kereskedelmet.

A műtrágyát azonban nem csak a németek importálják nagyobb mennyiségben Oroszországból, statisztikai adatok szerint Európa-szerte egy év alatt hatról 23 százalékra nőtt a beszerzések aránya.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.