időjárás -3°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Ha „Sár Generális” beköszönt: kinek kedvez az ősz az ukrán fronton?

Dócza Edith Krisztina
2023.09.20. 04:50 2023.09.20. 08:20
Ha „Sár Generális” beköszönt: kinek kedvez az ősz az ukrán fronton?

Hamarosan beköszönt az ősz az ukrajnai fronton is, ahol erőteljes harcok dúlnak az ukrán és az orosz csapatok között. Noha Kijev az elmúlt napokban arról számolt be, sikeresen halad előre az ellentámadás, az időjárás rosszabbra fordulása lassíthatja az előrenyomuló csapatokat. A Magyar Nemzetnek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszélt arról, az ősz beálltával, mi várható a fronton.

– A rossz idő alapvetően azt jelenti, hogy esik az eső és sár van, tehát a szárazföldi nehéz technika nem tud mozogni, de a drónokat, a rakétákat továbbra is tudják használni. Azt gondolom, az esős időszak beállta után jelentősen lelassulnak a szárazföldi műveletek – mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, hogyan alakíthatja át az őszi időjárás az ukrajnai háború hadviselését. 

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS News amerikai hírszolgáltatónak adott interjújában ismerte el, nem halad túl gyorsan az ellentámadás, ám a csapatok nagy erőkkel készülnek az őszi időjárás beköszöntére. „Olyan helyeken, ahol a páncélozott járművekkel nem tudunk átjutni, repüljünk. Ha nem tudunk repülni, küldjünk drónokat. Nem szabad szünetet adni Putyinnak” – fogalmazott az államfő. Közlése szerint az ukrán erők leállították az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültek.

Fontos, hogy mindennap haladjunk előre és területet szabadítsunk fel

– nyilatkozta Zelenszkij.

Gyarmati Istvánnal arról is beszélgettünk, mi várható a jövőben az ukrajnai hadszíntéren, érdemi előrelépés ugyanis egyik oldalon sem történik. A szakértő szerint állóháború alakult ki a szomszédos országban, ami nem a hadszíntéren fog befejeződni – függetlenül attól, hogy az ukrán ellentámadás milyen eredményeket ér el. Kiemelte, az ukránoknak nincs esélyük arra, hogy a megszállt területeket felszabadítsák, ám az oroszoknak sincs esélyük arra, hogy megszilárdítsák hatalmukat az elfoglalt területeken. Hozzátette, további támadásokra kell felkészülni: az ukránoknak arra, hogy az oroszok főként a szárazföldi infrastruktúrákat veszik célba, elsősorban a levegőből – a tél beálltával leginkább az elektromos áramtermelő- és fűtőműveket fenyegeti nagyobb veszély.

Az ukránok pedig erősíteni fogják a támadásokat a Krím félsziget és az Oroszország megszállt területeken túli térségei ellen

– magyarázta Gyarmati István.

Felidézve az augusztus eleji dzsiddai béketárgyalásokat, a szakértő elmondta, nagyon biztatóak az egyeztetések. Rámutatott arra is, az utóbbi időben Kína szemmel láthatóan megváltoztatta politikáját, egyebek mellett visszafogta magasan fejlett, Oroszországba irányuló technológiai exportját – mindez arra utal, hogy Peking egyre türelmetlenebb a háborúval, és szeretné, ha valóban véget érnének a harcok.

– Úgy tűnik, ennek érdekében most már konkrét lépéseket is tesz az oroszok irányába – tette hozzá Gyarmati István. Múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt fogadta Oroszországban, ám a szakértő szerint a kínaiak nem igazán örültek annak, hogy erősíti kapcsolatait Moszkva és Phenjan.

Októberben azonban Pekingbe utazik az orosz elnök, hogy kínai hivatali kollégájával, Hszi Csin-pinngel találkozzon.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára arról számolt be, alapos kétoldalú megbeszélésekre fog sor kerülni.

Borítókép: Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lőnek Grad rakéta-sorozatvetővel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Háború Ukrajnában

Bolgár szakértő: Zelenszkij egyre idegesebb

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.