időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Kézdivásárhelyen provokáltak a román nacionalisták + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Maszol
2023.09.13. 16:55 2023.09.13. 17:13
Kézdivásárhelyen provokáltak a román nacionalisták + videó

Kézdivásárhelyen jelent meg a napokban a Nemzet Útja (Calea Neamului) román nacionalista egyesület elnöke és társai, botrányos viselkedésüknek azonnal híre ment. A Maszol erdélyi hírportál közlése szerint ugyanis Mihai Tirnoveanu Gábor Áron-szobránál jelent meg, melyet Avram Iancu, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc-ellenes erdélyi felkelés vezetőjének magasba emelt portréjával takart ki, miközben két kísérője a román zászlót tartotta mellette. A lap szerint az egyesület általában december elsején szokott parádézni a városban néhány száz követőjük társaságában, ám Avram Iancu halálának évfordulójáról Kézdivásárhelyen emlékeztek meg.

Az akcióról ráadásul büszkén számolt be Facebook-oldalán videóval és fényképpel Mihai Tirnoveanu.

A több mint húszperces videófelvételen az látható, Mihai Tirnoveanu egyesületének két férfi tagja, Gabriel Ungureanu és Mihai Berchiu, valamint egy Elena nevű asszony társaságában tiszteletköröket tesznek Kézdivásárhely főterén. A felvételből az is kiderült, miért éppen erre a városra esett a választásuk és miért „haragszanak” a magyar nemzeti hősre.

Tirnoveanunak az a sajátos sérelme Gábor Áron és szobra ellen, hogy az ágyúkat és puskaport gyártott, amiket aztán a magyar hadsereg a mócok ellen is felhasznált – írta a Maszol.

A lap hozzátette: Gábor Áron valószínűleg azt sem tudta, hogy ki az 1872 szeptemberében Körösbányán elhunyt mócvezér, hiszen a berecki ágyúöntő mester és szabadságharcos elsősorban szülőföldjét védte a cári és császári csapatok ellen. A portál ugyanakkor megjegyezte, a legtöbben valóban Gábor Áron nevét hozzák összefüggésbe az ágyúöntéssel, azonban a fegyverek jórészt Turóczi Mózes kézdivásárhelyi műhelyében öntődtek a szász Dummel Ferdinánd esztergályosmester irányításával, de az üzem tevékenységében oroszlánrészt vállalt Végh Antal, Pásztor István, Paizs Antal és Szabó Dániel is. A lőporgyártást az esztelneki Nimródnak becézett Szacsvay János végezte, Gábor Áronnak semmi köze nem volt a puskapormalomhoz. A mintegy hetven ágyú egyébként jórészt Háromszék önvédelmi harcához járult hozzá – közölte a Maszol.

Mihai Tirnoveanu továbbá azt is sérelmezte, hogy a kézdivásárhelyi „terroristák” nem nyerték el méltó büntetésüket – bemutatva a céhes város főterén lévő házak egy részére kitűzött székely zászlót.

A Nemzet útjának vezetője Erdély elcsatolásának rémképével is riogatta nézőit, sőt egyenesen azt állította, Orbán Viktor miniszterelnök a jelenkor Kossuth Lajosa, aki azon munkálkodik romániai segítőivel, hogy Erdély ismét Magyarországhoz tartozzon. 

Mihai Tirnoveanu következő akcióit Székelyudvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre tervezi.

A nacionalista szervezet tagjai legutóbb augusztus végén az úzvölgyi temetőben megtartott magyar megemlékezést zavarták meg – számolt be a Krónika erdélyi magyar napilap. Mihai Tirnoveanu akkor arra kérte híveit, „éreztessék jelenlétüket” az Úzvölgyében, ám „diszkrét módon, hogy ne provokáljanak”. Ugyanakkor a magyaroknak is üzent: mint mondta, készek tüntetéseket szervezni, bírósági eljárásokat indítani a katonatemetőben a magyar közösség által felállított 600 fakereszt ellen, mivel szerintük ezek sem rendelkeznek a román hadisírgondozó (ONCE) engedélyével. „Mi békén hagytuk a ti keresztjeiteket, hagyjátok ti is békén a mieinket” – üzente.

A múlt hónapban történt eseményt megelőzően pedig Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde kapcsán hívta fel magára a figyelmet a Nemzet Útja – azt sérelmezve, hogy tagjai nem jutottak be az eseményre. A helyszínre két román csoport vonult ki, hogy provokáljanak a miniszterelnök beszédét megelőzően, de a biztonsági őrök nem engedték be őket. Mihai Tirnoveanu hosszasan győzködte a rendőrfőnököt, ám nem jutottak be a nézőtérre.

Borítókép: Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja román nacionalista egyesület elnöke Gábor Áron szobrát takarja ki Kézdivásárhelyen 2023. szeptember 10-én (Forrás: Facebook/Mihai Tirnoveanu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.