Már a héten megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna és Magyarország között

„Ukrajna készen áll változtatni a nemzeti kisebbségeket, így a kárpátaljai magyarokat érintő törvényeken” – fogalmaz a Financial Times.

2023. 09. 12. 13:36
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Munkács Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Már a héten megkezdődhetnek a tárgyalások az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatával kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet a Mandiner a Financial Times cikkére.

A brit gazdasági lap Olga Sztefanisina, ukrán miniszterelnök-helyettest idézve azt írta: 

Ukrajna készen áll változtatni a nemzeti kisebbségeket, például a kárpátaljai magyarokat érintő – főleg oktatási jellegű – törvényeken, amennyiben „megszületik a megfelelő egyensúly az ukrán és a más nyelveken való tanítás között.

A politikus elmondása alapján Kijev azért kész változtatni a nemzeti kisebbségeket érintő törvényeken, hogy előmozdíthassa az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatát. Mint ismert, a magyar kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban aláhúzta, hogy hazánk addig nem tudja Ukrajna következő európai uniós integrációs lépését támogatni, amíg vissza nem állítják a Kárpátalján élő magyarokat megillető jogokat.

A Financial Times mint rámutatott, a korrupciós problémák mellett a nemzeti kisebbségek jogait érintő intézkedések képezték eddig a legnagyobb akadályát Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának. Igaz, a Brüsszel által meghatározott hét mérföldkőből eddig a felét sem teljesítették, noha a kelet-európai ország korábban azt a célt tűzte ki, hogy októberre mindegyiket teljesíti.

Várhatóan a héten megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna és Magyarország, valamint Ukrajna és Románia között, amelyek fő témája az Ukrajnában élő kisebbségek oktatása és nyelvhasználata lesz

– emeli ki a lap.

A tárgyalások ugyanakkor nem feltétlenül lesznek sikeresek, hiszen hogy Olga Sztefanisina szerint már a jelenlegi rendszer is „remekül működik”. Mindezt annak ellenére jelentette ki, hogy nemrégiben a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában a magyar, mint idegen nyelvet kívánta volna oktatni az iskola új vezetése – ám ezt elnapolták.

A felzúdulás ellenére az iskola tanévnyitó rendezvényén az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát, amelyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége „a minőségi magyar tannyelvű oktatás megmaradásának esélyeinek a csökkentésének” tartott. Szerintük a nemzeti szimbólumok használata semmilyen törvényi előírással nem ellentétes, és Ukrajna függetlensége óta a nemzetiségi nyelven oktató-nevelő intézményekben bevett gyakorlat.

Borítókép: A munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Kárpátalján, Ukrajnában, 2021. 09. 07-én (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.