Megrázó videókon a görög, török és a bolgár ítéletidő

Egyes helyeken egyetlen nap alatt csaknem egy méternyi eső esett. Emeletes házakat sodort el az ár, emberek haltak meg az esőzés miatt.

2023. 09. 06. 12:59
null
Vólosz, 2023. szeptember 5. Autókat sodor az ár az északkelet-görögországi Vólosz város egyik utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevû ciklon hatalmas mennyiségû csapadékkal lecsapott a térségre. MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz Fotó: Hacipolitisz Nikolaosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást érik a természeti katasztrófák Görögországban. Nemrég pokoli tűzvész pusztított több szigeten is, most pedig évtizedek óta nem látott esőzés sújtja az országot. Több helyen egyetlen nap alatt leesett az éves csapadékmennyiség, ezer milliméternyi eső zúdult le helyenként néhol 24 óra leforgása alatt.

Emeletes házak kerültek teljes terjedelmükben a víz alá, egész utcákat mosott el a villámárvíz.

Korfu szigetén áramkimaradás volt, és az ottani repülőtér működésében is fennakadások voltak. A sárlavinák emberéleteket is követeltek.

Az utakat elmosó ár akkora krátereket hagyott maga után, hogy még a buszokat is képesek elnyelni.

A görög szigeteknél uralkodó időjárási viszonyok miatt víztölcsérek sora alakult ki a partokhoz közel, az alábbi videón egy nagyobb tölcsér látható.

De nem csak Görögországot sújtja a természeti katasztrófa. Az északabbra fekvő Bulgáriában Nyikolaj Denkov miniszterelnök közleményében arról számolt be, hogy a Fekete-tengeri partvidéken a vihar okozta áradásokban két ember halt meg, hárman eltűntek. A megáradt folyók utakat és hidakat rongáltak meg. Az áramellátás is szakadozott a térségben, és a hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az áradás okozta fertőzés veszélye miatt ne igyanak csapvizet.

Törökországban szintén a hirtelen áradások miatt haltak meg többen, köztük nyaralók is. A helyi kormányzói hivatal közlése szerint Isztambul két kerületében az esőzés okozta ár szintén elárasztotta az utcákat és a házakat. Az áradásnak ott legkevesebb két halálos áldozata van. Tucatnyi embert, akik egy könyvtárban rekedtek, sikerült kimenteni. Néhány metróállomást azonban le kellett zárni az ár miatt.

Borítókép: Autókat sodor az ár az északkelet-görögországi Vólosz város egyik utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevű ciklon hatalmas mennyiségű csapadékkal lecsapott a térségre (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.