Bírák akadályozzák a kitoloncolásokat

Bonyolódik Olaszországban az illegális bevándorlók kitoloncolásának kivitelezése.

2023. 10. 05. 17:14
null
Lampedusa-sziget, 2023. június 16. Migránsok és olasz rendõrök a lampedusai regisztrációs központban 2023. június 14-én. Az Olaszországhoz tartozó, tíz kilométer hosszú földközi-tengeri sziget mindössze 120 kilométerre fekszik Tunézia legközelebbi pontjától. Az Olasz Vöröskereszt mûködtette létesítményt eredetileg 650 fõ befogadására tervezték. 2023 elsõ négy hónapjában 40 ezer illegális bevándorló érkezett Lampedusára, négyszer annyi, mint az elõzõ év azonos idõszakában. MTI/EPA/ANSA/Vincenzo Livieri Fotó: Vincenzo Livieri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bonyolódik Olaszországban az illegális bevándorlók kitoloncolásának kivitelezése. Egyes bíróságok a Meloni-kormány migrációs politikája ellen dolgoznak és olyan döntéseket hoznak, hogy ne lehessen kiutasítani a tunéziai bevándorlókat az országból. Az év eleje óta 135 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Itáliába, de csupán elenyésző százalékuk jogosult nemzetközi védelemre. 

Az olasz bírák azonban mégis megpróbálják Itáliában tartani a migránsokat, szembemenve a belügyminisztérium határozatával. 

Nagy felháborodást keltett, hogy a firenzei bíróság semmisnek ítélte egy tunéziai férfi kiutasítási kérelmét arra hivatkozva, hogy Tunézia nem tartozik a biztonságos országok közé. 

Az afrikai férfi Itáliába érkezve benyújtotta menedékkérelmét az illetékes hatóságoknál, azonban visszautasították. A prefektusi bizottság nem engedélyezte a menedékkérelmet, mert a belügyminisztérium megítélése szerint Tunézia biztonságos országnak számít, az illetékes hatóság pedig nem tartozik magyarázattal a menedékkérelem visszautasítása miatt. Ennek értelmében az afrikai férfinak távoznia kellett volna az ország területéről. Ő azonban fellebbezett a firenzei bíróságon, a bírák pedig neki adtak igazat. 

Az ítélet azért is volt meglepő, mert a fellebbező nem hivatkozott arra, hogy üldöztetés áldozata lenne hazájában. 

A bírák azzal magyarázták döntésüket, hogy bár a belügyminisztérium által márciusban frissített listán Tunézia még a biztonságos országok között szerepel, azóta eltelt fél év, és az észak-afrikai országban olyan politikai változások történtek, melyek szerint Tunézia nem tekinthető biztonságos országnak. A bevándorló ügyvédje az észak-afrikai országban kialakult súlyos politikai, gazdasági, egészségügyi és élelmiszerkrízisre hivatkozott, melyet végül elfogadott a firenzei bíróság.  

A bírák szerint a kormánynak sürgősen felül kellene vizsgálnia, hogy Tunézia még mindig biztonságos országnak számít-e. 

Giorgia Meloni kormányfő és Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter aggodalmuknak adtak hangot a firenzei döntés kapcsán. 

A firenzei bíróság ugyanis a Cutróban történt súlyos tengeri balesetet követően hozott migrációs csomagnak mond ellen. 

Borítókép: Migránsok és olasz rendőrök a lampedusai regisztrációs központban 2023. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vincenzo Livieri)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.