Egyre gyakoribbak a lövöldözések a déli határ közvetlen közelében + videó

Az embercsempészek egyre agresszívabbak. Az erdőkben és a városokban is fegyvert fognak egymásra Szerbiában.

2023. 10. 01. 9:12
null
20211215 roszke hatar migrans MIGRANS ARCAT KI KELL TAKARNI csongrad megye havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban szinte mindennapossá váltak a migránsok közti összecsapások Szerbia északi részén. Leggyakrabban szúró eszközökkel, késekkel támadnak egymásra, de egyre többször kerülnek elő a lőfegyverek is. Szeptember 11-én például a véres összecsapások odavezettek, hogy a Szabadka melletti Hajdújárás környékén három migráns megsérült, egy pedig elhunyt – írja az Euronews szerbiai oldala.

A faluban gyakori a migránsok közti összecsapás, az emberek pedig éjszakánként arról számolnak be, hogy lövéseket hallanak az erdő felől. A Facebookon csoportokban figyelmeztetik egymást a helyiek, hogy épp melyik területen vannak lövöldözések. De nemcsak a környező településeken, hanem Szabadkán, a város különböző részein is fegyverropogásokat hallani. Videó is készült arról, ahogyan hosszú perceken át lövöldöznek az illegális bevándorlók és az embercsempészek a magyar határ közvetlen közelében az erdőben.

Mint arról lapunk az elsők között beszámolt, szeptemberben Szabadka központjában, a Lidl üzletlánc forgalmas parkolójában lőttek egymásra az illegális bevándorlók.

Az egyik migránst hátba lőtték, később életét vesztette. 

A migránsok összecsapásaival kapcsolatban Dejan Burmaz, a szerbiai Határrendészeti Igazgatóság munkatársa az Euronewsnak elmondta, az ilyen eseményeket teljeskörűen kivizsgálták, azonban az elkövetők azonosítása bizonyos esetekben eltarthat egy ideig, tekintettel arra, hogy illegálisan tartózkodnak Szerbia területén. Vajdaság északi része azonban nem kivétel, Szerbiában máshol is történtek incidensek. Migránsok egy csoportja például késekkel támadt egy kávézó látogatóira Pirotban.

Amint azt Rados Gyurovics, a menedékkérők védelmével és segítségével foglalkozó központ munkatársa korábban elmondta, 2022 közepe óta gyakoribbá váltak a lőfegyveres konfliktusok. 

Tavaly év közepéig nem voltak fegyveres összetűzések, vagy csak ritkán. Mára ez a helyzet eszkalálódott, és azt mutatja, hogy a csempészet új dimenziókat vesz fel, és olyan bűnözői csoportokról van szó, amelyek nem riadnak vissza a konfliktusoktól

 – tette hozzá.

Eközben a helyiek már nemcsak az erdőbe nem mernek bemenni, hanem már többen is arról számoltak be, hogy a saját gyümölcsöseiket sem merik megközelíteni az ott táborozó migránsok miatt. 

A Balkán teljes egészét érinti az illegális bevándorlás okozta válság. Az államok fuldokolnak a migránsoktól, a hatóságok pedig nem győzik lekapcsolni az embercsempészeket és az illegális határátlépőket. A horvát határrendészet legutóbb alig fél óra leforgása alatt két kísérletet is megakadályozott, amikor is 62 illegális migráns becsempészésére készültek a bűnözők.

Borítókép: Magyar határkerítés (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.