Edina 2024. február 26.
logo

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép egy japán sziget közelében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.29. 12:19 2023.11.29. 12:32
A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép egy japán sziget közelében

A tengerbe zuhant egy amerikai katonai repülőgép Japán nyugati részénél egy sziget közelében szerdán hat emberrel a fedélzetén, a balesetben legkevesebb egy ember életét vesztette – közölte a japán parti őrség. Hajókkal és repülőgépekkel kezdték meg a mentési munkálatokat. A hatóságok közölték, hogy egy holttestet, illetve roncsdarabokat találtak a helyszínen. További két embert is kihúztak a vízből, az ő állapotukról egyelőre nem tettek közzé semmit.

A japán parti őrség korábban azt közölte, nyolc emberrel a fedélzetén járt szerencsétlenül a gép, de az amerikai hadsereg ezt a számot később hatra módosította. A V–22 Osprey típusú repülőgép Jakusima szigetének repülőtere közelében zuhant a tengerbe. Szemtanúk szerint a bal hajtómű lángolt, miközben a gép ereszkedett.

Augusztusban Ausztrália északi partjainál járt szerencsétlenül egy amerikai V–22 Osprey típusú repülőgép, amely katonákat szállított egy hadgyakorlatra. A balesetben három tengerészgyalogos meghalt. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant a tengerbe szintén Japánban 2016-ban. Akkor az Egyesült Államok hadserege ideiglenesen le is állította a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait kombináló gép használatát, amely egyes bírálatok szerint nem elég biztonságos.

Borítókép: A Bell Boeing V–22 Osprey katonai repülőgép a japán–amerikai közös kiképzés során az Okinawa prefektúra Ishigaku városában lévő New Ishigaki repülőtéren 2023. október 24-én (Fotó: Nobuha Endo/Yomiuri /The Yomiuri Shimbun via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.