Donald Tuskék követnék Morawieckiéket

Lengyelország a GDP 3,9 százalékát fordítja védelmi kiadásokra. Ezzel minden NATO-országot megelőzött a feltörekvő regionális hatalom.

Forrás: Politico2023. 11. 02. 14:48
null
LITHUANIA-EU-NATO-DEFENCE Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomasz Siemoniak egykori lengyel védelmi miniszter a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy abban az esetben, ha Mateusz Morawiecki és a Jog és Igazságosság nem tud kormányt alakítani az október 15-i választások után, akkor a Donald Tusk vezette koalíciós kormány sem tervez jelentős változásokat a védelmi beszerzések és kiadások tekintetében.

Nem fogunk felmondani egyetlen szerződést sem. Nem akarjuk, hogy szövetségeseink kiszámíthatatlannak tekintsék Lengyelországot

 – mondta a lengyel védelmi tárca lehetséges várományosa. Tomasz Siemoniak 2011 és 2015 között volt védelmi miniszter, és rá tekintenek potenciális jelöltként.

A Politico arról is ír cikkében, hogy Donald Tusk még nem nyilatkozott a védelmi tárca tekintetében, de hozzáteszik, hogy Siemoniak nézeteit a koalíció többi pártja is osztja.

A fegyverkezési kiadások növelése mellett szavaztunk, és a kampány során azt mondtuk, hogy fenntartjuk az összes megkezdett fegyverkezési szerződést. Nem fogunk felszámolni vagy felfüggeszteni semmit

 — mondta Stefan Krajewski, a Harmadik Út képviselője a lengyel állami televíziónak . 

Donald Tusk kormányzása idején elindította a hadsereg modernizációját, majd a Krím félsziget 2014-es annektálását követően a felálló PiS-kormány megnövelte a hadsereg létszámát. A lengyel kormány a nemzetbiztonságot tette fő prioritásává.

A brüsszeli lap szerint a választások nem változtattak Lengyelország geopolitikai helyzetén, az ország a háború nyomán felértékelődött elhelyezkedése révén továbbra is a NATO és az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú tagja és regionális szövetségese marad. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a felálló kormánynak folytatnia kell a lengyel hadsereg modernizálását, és pótolnia kell azokat a hiányosságokat, amelyeket a nagy mennyiségű felszerelés és lőszer Kijevbe küldése okozott.

Poland's Democratic opposition parties give joint press conference
Tusk még nem nyilatkozott a hadsereggel kapcsolatosan (Fotó: Omar Marques)

A Politico emlékeztet arra, hogy a PiS kormány tervei szerint a hadsereg létszámát 186 000 főről 300 000 főre növelnék. Az egységeket pedig új harckocsikkal, rakétákkal, légvédelmi rendszerekkel és repülőgépekkel szerelnék fel. A hadsereg modernizációja érdekében a lengyelek főként az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kötött védelmi beszerzési megállapodásokat.

2023-ban a védelmi kiadásokat a GDP 3,9 százalékára emelték, ami a legmagasabb érték a NATO-államok között. Lengyelország ezzel megelőzte az ez idáig legtöbbet költő Egyesült Államokat és Görögországot is.

Siemoniak a leköszönő kormány háromszázezres hadseregre vonatkozó terveit irreálisnak nevezte a fogyatkozó népesség miatt. Kijelentette, hogy Lengyelországnak egy 220 ezer fős hadseregre kell törekednie. Siemoniak szavai felháborodást váltottak ki Mariusz Błaszczak PiS-es védelmi miniszterből.

Hát elkezdődik. Siemoniak szavai a fegyveres erők elbocsátását, az egységek felszámolását és Lengyelország biztonságának lealacsonyítását jelentik

 – írta Błaszczak az X közösségi oldalon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.