„Ha a lengyel ellenzék nyer, elfogadják a migránspaktumot” – csúszott ki a német politikus száján

A néppárti politikus szavai szerint bele akarnak avatkozni az őszi, lengyel parlamenti választásokba.

Forrás: Mandiner2023. 09. 16. 12:37
TUSK, Donald
Gorlice, 2023. augusztus 18. Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke, volt lengyel miniszterelnök támogatóihoz beszél a Wloclawekben tartott kampányrendezvényén 2023. augusztus 18-án. Lengyelországban az október 15-i parlamenti választások napján népszavazást is tartanak. A referendum kérdései az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, a fehérorosz határon emelt acélkerítésrõl és a menedékkérõkkel kapcsolatos uniós javaslatról szólnak. A Polgári Platform támogatja az állami vagyon nagymértékû privatizációját, a nyugdíjkorhatár emelését, valamint az uniós menekültelosztási mechanizmust. MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski Fotó: Tytus Zmijewski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a német Michael Gahler egy német rádiónak adott interjújában − amit a Polskie Radio szúrt ki − megdöbbentő kijelentéseket tett a lengyel szuverenitásról − írta meg a Mandiner

A beszélgetés során azt mondta, hogy „októberben lehet, hogy új kormánya lesz Lengyelországnak. Remélem, hogy politikai bajtársaim másfajta politikát fognak csinálni” – fogalmazott. „Emlékszem, 2015-ben, a PiS hatalomra kerülése előtt 165 ezer migráns elosztásáról született döntés. Az akkori kormány rengeteget közülük el is fogadott.”

De a legerősebb mondatai csak ezután következtek.

Politikai értelemben ez nem az országtól függ, hanem a kormányzó párttól. Így van ez Magyarország esetében is

– emelte ki, és hozzátette, hogyha ősszel a lengyel ellenzék kerül hatalomra, akkor ők el fogják fogadni a brüsszeli migrációs paktumot. 

Lapunk is írt róla, hogy nem meglepetés, hogy külföldről megpróbálják befolyásolni az őszi, lengyel parlamenti választásokat. A V4NA nemzetközi hírügynökség pedig arról írt, hogy 

a németek érdeke az lenne, hogy Donald Tusk és a baloldal visszatérjen a hatalomba.

Az Európai Unióban ugyanis a lengyel–magyar páros a legnagyobb akadálya annak, hogy a brüsszeli balliberális bürokraták az összes tervüket ráerőszakolják az összes államra. 

– A migrációs paktummal kapcsolatos megállapodás még soha nem volt ilyen közel, a parlamentnek és a tanácsnak történelmi lehetősége van arra, hogy a megállapodást tető alá hozza – hangoztatta Ursula von der Leyen is. Az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetével kapcsolatban elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a migrációval kapcsolatos munka azon a meggyőződésen alapul, hogy az egység elérhető közelségben van. 

Javítanunk kell tehát a munkaerőpiachoz való hozzáférést. A legfontosabb a fiatalok, a nők számára. És szükségünk van a képzett migránsokra

– árulta el tervét arról, hogy továbbra is az Európai Unióba csábítanák a migránsokat. Eközben az uniót területén néhol, például Lampedusán már így is tarthatatlanná vált a helyzet, ami miatt Giorgia Meloni olasz kormányfő rendkívüli intézkedéseket jelentett be. 

 

Borítókép: Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) elnöke, volt lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.