Ismét meghosszabbította Izrael és a Hamász a tűzszünetet

Néhány perccel az egyezmény lejárta előtt tudtak megállapodni a felek arról, hogy a Hamász kiket engedjen szabadon.

Forrás: MTI2023. 11. 30. 7:05
null
Gázai övezet, 2023. november 29. Romos házak a Gázai övezet északi részén 2023. november 29-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tûzszünet hatodik napján. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet – jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban. A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek, és az utolsó pillanatokig nézeteltérés volt arról, hogy Hamász milyen további túszokat engedjen szabadon. A hosszabbítás értelmében újabb, Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott Gázai övezetbe.

Az izraeli sajtó jelentése szerint Izrael azt nem volt hajlandó elfogadni, hogy a Hamász hét nő és gyermek mellett három holttest átadását javasolta, és végül hajnalig tartó tárgyalások után, húsz perccel a tűzszünet lejárta előtt állt csak rá arra, hogy életben lévő túszokat engedjen el.

Izrael a korábbi tárgylásokon leszögezte, hogy nem hajlandó holttesteket elfogadni a jelenlegi, humanitárius tűzszüneti megállapodásban, nem fog izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokat elengedni holttestekért cserébe. Joe Biden amerikai elnök beszélt kiszabadulása után a Nir Óz kibucból elrabolt 54 éves Liat Acilivel, akinek amerikai állampolgársága is van. Három, a támadás idején máshol tartózkodó gyermeke várta haza. Férjét továbbra is túszként tartja fogva a Hamász. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán későn Izraelbe érkezett, hogy megvitassa a humanitárius szünet további meghosszabbításának lehetőségét.

 

Csökken a Gázában fogvatartott civilek száma

Az izraeli média arról számolt be, szerdán késő este újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz–izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából – mindannyiukat október 7-én hurcolták az iszlamisták a Gázai övezetbe. A tűzszünet és a túszok elengedésének hatodik napján az Izrael és a Hamász közötti egyezmény szerint tíz izraeli foglyot kellett volna szabadon engedni, de a Hamász ezen felül elengedett két, orosz és izraeli kettős állampolgárságú túszt. Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője szerda reggel jelentette be, hogy a szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tisztelegve két orosz állampolgárságú túszt szabadon enged, függetlenül az Izraellel kötött megállapodástól. Szerdán rajtuk kívül öt nő és öt gyermek került haza Izraelbe. Az izraelieken kívül négy thaiföldi állampolgárt is elengedtek.

A túszátadás és a tűzszünet hat napja után már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de izraeli számítások szerint még 25 olyan izraeli nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének.

„Izrael azt mondja a Hamásznak: adják vissza mind a 25-öt, utána beszélünk a többiről” – mondta a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek egy magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő a tűzszünet és a túszátadás meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra utalva. Izraeli becslések szerint csak húszat tud visszaküldeni közülük a Hamász, ez további két nap haladékot jelent. Izrael azt üzente a Hamásznak a közvetítőkön keresztül, hogy ha nem érkezik meg a csütörtökön szabadon engedni tervezettek névsora éjjel, akkor csütörtök reggel megszűnik a tűzszünet. „Nincs olyan, hogy tűz esetén nem tárgyalnak. Ha nem hoznak vissza elhurcoltakat, akkor tűz van” – közölte a biztonsági vezető.

Borítókép: Romos házak a Gázai övezet északi részén 2023. november 29-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tûzszünet hatodik napján (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.