Kiderült, mit kap Phenjan a lőszerekért cserébe Moszkvától

Dél-koreai becslések szerint az orosz erők hónapokra elegendő lőszerszállítmányt kaptak Észak-Koreától.

2023. 11. 01. 15:47
null
Harkiv, 2023. október 6. Orosz légitámadásban megsérült lakóházak a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án. Ukrán források szerint két ember életét vesztette, huszonnyolc megsebesült. MTI/EPA/Pavlo Pahomenko Fotó: Pavlo Pahomenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a világ figyelme most többnyire az izraeli háborúra összpontosul, Ukrajnában továbbra is súlyos harcok dúlnak. A Reuters hírügynökség arról számolt be szerdán ukrán közlésekre hivatkozva, hogy az orosz csapatok dróntámadást indítottak a már korábban leállt kremencsuki olajfinomító ellen, amelyet a több mint másfél éve tartó háború során többször is tűz alá vettek – legutóbb szeptember végén.

Az erőteljes támadásokhoz pedig segítséget is kapnak – legalábbis erre utalnak a dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) információi, amelyek szerint Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított az orosz csapatoknak, mindezét cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz.

Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője azt mondta, az említett lőszermennyiséget az orosz csapatok nagyjából két hónap alatt elhasználják az ukrajnai háborúban. A dél-koreai hírszerzés szerint augusztus óta legalább tíz szállítmányt kapott a keleti nagyhatalom. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál emlékeztetett: Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb olyan tüzérségi lövedék- és rakétakészletével, amelyek kompatibilisek az Ukrajnában is bevetett, szovjet időkből származó fegyverekkel.

Ju Szang Bum ugyanakkor arra is rámutatott, úgy tudják, Phenjan teljes kapacitással működteti fegyvergyárait az orosz igények kielégítése érdekében.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető még szeptemberben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Kelet-Oroszországban, ahol a keleti nagyhatalom legfontosabb műholdkilövő központját, a Vosztocsnij kozmodromot látogatták meg. A találkozó során Putyin közölte, Oroszország segíteni fogja Észak-Koreát a műholdak építésében.

Mindeközben az ukrán erők is folytatták támadásaikat orosz célpontok ellen. Szerda reggel a Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kikötővárosban hirdettek légiriadót orosz tisztviselők, továbbá felfüggesztették a félszigetet Oroszországgal összekötő krími híd forgalmat, és a tengeri közlekedést is. A Fekete-tengerre ugyanis ismét átterjedtek a harcok: Ukrajna orosz jóváhagyás nélkül próbál új hajózási útvonalat kiépíteni, noha Moszkva korábban leszögezte, minden hajót potenciális katonai célpontnak tekint.

Borítókép: Orosz légitámadásban megsérült lakóházak a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Pavlo Pahomenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.