Netanjahu a lemondást tervezgeti?

Benjamin Netanjahu politikai karrierje végén jár, így mindenképpen megoldást kell találnia a problémára, hogy úgy emlékezzenek róla, mint aki pontot tett a konfliktus végére – magyarázta lapunk megkeresésére Tárik Meszár. A napokban olyan sajtóinformációk láttak napvilágot, miszerint az izraeli kormányfő a lemondást tervezgeti, mielőtt azonban elhagyná pozícióját, egy átfogó regionális béketervet dolgozna ki Joe Biden amerikai elnök segítségével.

2023. 11. 28. 4:50
NETANJAHU, Benjámin
Szálem, 2023. július 5. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetjelentésre érkezik a szálemi helyõrségen, a palesztinok lakta Ciszjordánia határkerítésénél 2023. július 4-én, a ciszjordániai Dzsenín város menekülttáborában terrorista célpontok ellen végrehajtott izraeli katonai akció második napján. A rajtaütésen tizenkét palesztin vesztette életét, tucatnyian megsebesültek és több ezer palesztin civil elhagyta a városban lévõ menekülttábort. Izrael lezárta a kétnapos akciót, amely során a hadsereg közlése szerint ezernél több robbanószerkezetet semmisítettek meg, több tucat fegyvergyártó mûhelyben okoztak kárt, és harminc palesztin gyanúsítottat letartóztattak. MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem Fotó: Sir Torem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu a lemondás lehetőségét fontolgatja – jelentette az Asark al-Avszat szaúdi lap névtelen forrásokra hivatkozva. A cikk szerint az izraeli kormányfő csak azután hagyná ott a miniszterelnöki pozíciót, miután Joe Biden amerikai elnökkel együtt kidolgozott egy átfogó regionális béketervet

Netanjahu egy olyan béketervet akar elérni, amelynek egyik legfontosabb pontja, hogy a Hamász többé ne jelentsen veszélyt Izraelre

– magyarázta lapunk megkeresésére Tárik Meszár. Az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető szakértője szerint a kormányfő egészen addig biztosan nem fog távozni pozíciójából, amíg ezt a célt el nem érik. 

 

Zuhanó népszerűség

Még akkor sem, hogyha a közvélemény-kutatások ellene beszélnek, márpedig jelen helyzetbe ez látszik. A Maariv izraeli lap által végzett friss felmérés szerint Netanjahu Likud pártja mindösze 18 képviselői helyet szerezne a knesszetben, amennyiben most tartanák a választásokat. Ez jelentős csökkenés a tavaly novemberben megnyert harminckét mandátumhoz képest. Ezzel szemben Beni Ganc korábbi védelmi miniszter által vezetett Nemzeti Egység párt népszerűsége folyamatosan növekszik – a tömörülésnek jelenleg 12 mandátuma van, ha most tartanák a voksolást negyvenhármat szerezne. 

A felmérésben résztvevő választópolgárok mintegy 52 százaléka emellett úgy gondolja, hogy Ganc alkalmasabb lenne az ország vezetésére, mint Netanjahu.

Hogy mennyiben terheli felelősség az izraeli miniszterelnököt a kialakult helyzet miatt, arról megoszlanak a vélemények. Ebből a szempontból két narratíva áll egymással szemben: Netanjahu foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy az október 7-i támadásról sem az izraeli politikai vezetés, sem a biztonsági szolgálatok nem tudtak. Amennyiben ez így van, úgy kisebb mértékben ugyan, de jogosan merül fel a miniszterelnök felelőssége – mutatott rá a szakértő. A másik verzió szerint Egyiptom a Hamász támadását megelőzően figyelmeztette Izraelt, a zsidó állam vezetése ugyanakkor ezt nem vette komolyan, és a Gázai övezet helyett Ciszjordániával volt elfoglalva.

A kormány felelőssége mindkét esetben felmerül, a politikai ellenfelek pedig nem győzik ezt hangsúlyozni

− emelte ki a szakértő. Hozzátette, az izraeliek döntő többsége is így gondolja, ez pedig jól látszik a közvélemény-kutatások eredményein is. 

 

Ciszjordánia és a Gázai övezet egyesülése

Az átfogó regionális béketervvel kapcsolatban fontos megvizsgálni Joe Biden nemrégiben tett kijelentését, miszerint az amerikai elnök egyesítené Ciszjordániát és a Gázai övezetet. Mivel Netanjahu a források szerint az Egyesült Államok bevonásával dolgozná ki a megállapodást, így nem elképzelhetetlen – sőt logikus –, hogy ez is belekerülhet a végső tervezetbe. 

Az Egyesült Államok és egyébként az összes nemzetközi szereplő, beleértve Oroszországot és Kínát is, a kétállami megoldást támogatja

– húzta alá Tárik Meszár. A szakértő hozzátette: az egész helyzetet fontos abból a perspektívából vizsgálni, hogy Netanjahu már politikai karrierjének végét járja.

Mindenképpen megoldást kell találnia a problémára, hogy úgy emlékezzenek róla, mint aki pontot tett a konfliktus végére

– vélekedett a szakértő. Netanjahu irodája tagadta a lehetséges lemondásáról szóló értesüléseket.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetjelentésre érkezik a szálemi helyõrségbe, a palesztinok lakta Ciszjordánia határkerítésénél 2023. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Sir Torem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.