Nyolcvanéves ügy végére került pont

Gilbert Haldeen Myers 1943-ban indult bevetésre Olaszországba, de sosem tért haza.

2023. 11. 18. 20:44
null
Phjongthek, 2022. december 14. Amerikai katonák az Egyesült Államok Koreai Erõinek (USFK) parancsnoksága alatt Dél-koreában létesített új ûrhaderõnemi egység avatási ünnepségén Phjongthek város Oszan légitámaszontján 2022. december 14-én. A Szöultól 65 kilométerre, délre fekvõ támaszponton állomásozó alakulatot Joshua McCullion alezredes fogja vezetni. Az amerikai hadsereg ûrhaderõnemi egysége az új fegyvernemmel a helyi erõk mûveleti képességeit bõvíti, és az amerikai-dél-koreai biztonsági koordinációt erõsíti meg az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésekkel szemben. MTI/EPA/Kyodo pool/Szong Kjung Szok Fotó: Szong Kjung Szok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy alapos törvényszéki nyomozásnak köszönhetően fedezték fel annak a pilótának a maradványait, aki még a második világháború idején Észak-Afrikából indult küldetésre, azonban soha nem érkezett vissza – számolt be az Independent brit hírportál. 

A B–25 Mitchell bombázó Tunéziából indult el, hogy hatfős személyzettel a fedélzetén megtámadja a szicíliai Sciacca repülőteret, de légvédelmi tűz érte, és a célponttól kevesebb mint 3 kilométerre lévő mezőn lezuhant. A szemtanúk akkor azt mondták, hogy a legénység egyik tagja katapultált a bombázóból, mielőtt az lezuhant. Gilbert Haldeen Myers másodpilóta a 27 éves, pennsylvaniai pittsburghi hadnagy maradványait soha nem találták meg.

 

Ez így is maradt egészen tavalyig, amikor az Egyesült Államok kormányának MIA Számviteli Ügynöksége és a Bedfordshire-i Cranfield Egyetem húsz kutatója Szicíliába utazott, hogy kivizsgálják az ügyet. Mindegyiküknek az volt a megbízatása, hogy a becsapódási zóna közelében felderítsék a környéket, és több tonna talajt vizsgáljanak át emberi maradványok és személyes tárgyak után kutatva. 

Ez volt az eddigi leghosszabb bevetésünk. Műveleteink során szisztematikusan feltártuk a talajt, alaposan megvizsgálva minden olyan darabot, amely esetleg csont vagy egyéb bizonyíték lehet. Az olyan kihívásokkal teli környezetben, mint a szicíliai ásatási helyszín, csapatunk nedves szűrést alkalmazott, egy olyan folyamatot, amelyben a kiásott anyagot vízen vezetik át az emberi maradványok és műtárgyak elkülönítésére és elemzésére

– mondta David Errickson, a Cranfield Forensic Institute munkatársa.

A múlt hónapban a nyomozók bejelentették, hogy megtalálták Myers maradványait, és az Egyesült Államokban végzett DNS-elemzés révén mostanra bebizonyosodott, hogy valóban az eltűnt hadnagyról van szó.

Myers hadnagy földi maradványainak visszaszerzése nemcsak a megfelelő, teljes katonai kitüntetéssel való temetést tesz lehetővé, hanem azt is, hogy családja le tudja zárni a történteket

– mondta dr. Errickson.

Borítókép: Amerikai katonák az Egyesült Államok Koreai Erőinek parancsnokságán. (Fotó: MTI/EPA/Kyodo pool/Szong Kjung Szok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.