Orosz–ukrán háború: a Nyugat teljesen kimerült Ukrajna támogatása miatt

Glen Grant katonai szakértő, a brit hadsereg nyugalmazott ezredese szerint Ukrajna támogatása jelenleg rendkívül nehéz szakaszban van.

2023. 11. 26. 8:45
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Glen Grant brit katonai szakértő, a brit hadsereg nyugalmazott ezredese egy ukrán tévének nyilatkozva elmonda, hogy a háború sújtotta ország támogatása jelenleg rendkívül nehéz szakaszba lépett – számol be minderről az Unian ukrán hírügynökség. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok kivételével valamennyi szövetséges ország mindent beleadott, amit tudott.

Lettország kiürítette a raktárait. Észtország és Csehország is így tett. Lengyelország hatalmas mennyiségű felszerelést adott el, és továbbra is várja az újak érkezését. Sokan aggódnak tehát, hogy Ukrajna azt gondolhatja, hogy megfordultak, háttal állnak neki, de ez nem így van

– mondta.

A nyugalmazott ezredes a Nyugat Ukrajna-stratégiájára térve elmondta, hogy most már aktív újratervezés folyik. Minden ország azon tanakodik, hogy mi legyen a következő lépés, továbbá hogy hova fektessen be pénzt, hogy honnan vásároljanak fegyvert és lőszert. – Nem olyan egyszerű Ukrajnát támogatni – hangsúlyozta nyilatkozatában a brit katonai szakértő.

Grant továbbá említést tett arról is, hogy David Cameron brit külügyminiszter vagy épp Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása inkább szimbolikus, nem azt jelenti, hogy valami mélyreható tervet dolgoztak volna ki.

Eljutottunk abba a szakaszba, amikor Szlovákia már átállt a másik oldalra, és Magyarország megmutatta, hogy aki határozottan támogatja Ukrajnát, az csak az álláspontját akarja közvetíteni mások felé

– tette hozzá.

A sokszor agresszív ukrán diplomáciára térve elmondta, hogy Ukrajnának ezt rendbe kellene tennie.

Véleménye szerint a diplomáciai munkát hozzáértő emberekre kéne bízni.

Csak a legjobb szakemberek tudják befolyásolni a külföld támogatásának növelését. Ezért elengedhetetlen a diplomácia. Ideje felhagyni a barátok küldésével és hivatásos képviselőket választani

zárta gondolatait a brit katonai szakértő.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.