Várhelyi Olivér: Nem fogjuk hagyni, hogy az embercsempészek veszélyeztessék biztonságunkat

A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szerint a bizottság ambíciózus menetrendet dolgozott ki az illegális bevándorlás elleni harcra.

Forrás: MTI2023. 11. 28. 18:15
null
Észak-Szerbia, 2023. november 3. A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb csendõrölk illegális bevándorlókat keresnek a magyar határ térségében húzódó erdõben 2023. november 2-án. A szerb rendõrség november 3-án bejelentette, hogy embercsempészet gyanújával õrizetbe vették egy szervezett bûnözõi csoport hét tagját Szabadkán és Belgrádban. A gyanú szerint április és július között több tucat illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szerb-magyar határon. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden zajlott Brüsszelben a nemzetközi embercsempészet elleni konferencia. A világ szinte összes pontjáról érkeztek magas beosztású képviselők, miniszterek, hogy az illegális embercsempészetről értekezzenek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi embercsempészet elleni konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: „Azt szeretnénk, ha az emberek utazhatnának, hogy megvalósítsák álmaikat. De ezt a mobilitást a törvényeknek kell irányítaniuk, nem pedig az embercsempészeknek”. Véleménye szerint olyan rendszert kell kialakítani, amely kiszorítja a csempészeket és megakadályozza, hogy emberek meghaljanak. Az embercsempész-hálózatokkal kapcsolatban elmondta, hogy 

üzleti modelljük nagyon gyakran szerteágazó, és a hálózatok fele kábítószer-, lőfegyver- és emberkereskedelemben is részt vesz. Nemcsak az emberi szenvedést használják ki, hanem szélesebb körű biztonsági fenyegetést is jelentenek.

Konkrét lépéseket is előrevetített a bizottság elnöke. – Az EU frissíteni fogja az embercsempészet bűncselekményének meghatározását, szigorítja a büntetőintézkedéseket és kiterjeszti joghatóságát. Ezzel párhuzamosan erősítjük az illegális migránsok visszatérítésével kapcsolatos együttműködést a származási országokkal – jelentette ki. De bejelentette azt is, hogy a keddi konferencia nyomán szakértői csoportok fognak megalakulni, amelyek a megelőzésre, a bűnüldözésre, a legális migrációs lehetőségek megerősítésére, valamint a visszatérítések hatékonyabbá tételére fognak összpontosítani. – Egy év múlva ismét összejövünk, és megvizsgáljuk az eredményeket – tette hozzá Ursula von der Leyen. 

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a konferencián elmondta: 

az illegális migráció mindenkire óriási nyomást gyakorol, nemcsak Európára, hanem a szomszédaira is, továbbá fenyegeti a közös biztonságot és jólétet is. – Meggyőződésünk, hogy ezzel egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni, ez egy közös kihívás. Nem hagyhatjuk és nem is fogjuk hagyni, hogy az embercsempészek visszaéljenek a menekültügyi rendszerünkkel és veszélyeztessék társadalmaink kohézióját – szögezte le. 

A biztos kiemelte, hogy a bizottság ambiciózus menetrendet dolgozott ki. Példaként említette, hogy a nyugat-balkáni régióban ezekre a területekre összpontosított az EU, ennek keretében 60 százalékkal, legalább 350 millió euróra növelték ebben az évben az uniós finanszírozást. 

Közös erőfeszítéseink eredményeképpen idén húsz százalékkal csökkent az EU-ba illegálisan érkezők száma az előző év azonos időszakához képest

 – hívta fel a figyelmet. 

Az uniós biztos a következő projekteket emelte ki: 

  • Törökország 220 millió eurót kapott az uniótól, hogy megerősítse a határvédelmét a legmodernebb megfigyelőberendezések segítségével. A török hatóságok csak az elmúlt fél évben több mint százezer illegális bevándorlót tartóztattak fel. 
  • Észak-Afrikát idén 318 millió euróval támogatta az EU, e forrásokat főként a határvédelem megerősítésére, az embercsempészet felszámolására fordították. Egyiptomnak ugyancsak 115 millió euró támogatást juttatott az unió a szárazföldi és tengeri járőrözés és a embercsempészet elleni műveletek hatékonyabbá tétele céljából.
  •  Líbiában, az olasz hatóságok szoros együttműködésével, az EU felszerelést és képzést biztosított a parti őrség számára, továbbá Marokkó is 150 millió eurós támogatást kapott, hogy fokozza az embercsempészet elleni küzdelmet. 
  • A Tunéziával kötött uniós egyetértési megállapodás 126 embercsempész letartóztatásához és felelősségre vonásához, valamint vagyonuk megsemmisítéséhez vezetett, és csak szeptember és október között mintegy tízezer illegális migráns tartóztattak fel a hatóságok. 

Várhelyi Olivér szerint az EU kiemelt feladata, hogy segítse az unión kívüli partnereit, határaik védelméhez és a szervezett bűnözés visszaszorításához szükséges kapacitások megteremtésében.

Borítókép: A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb csendőrök illegális bevándorlókat keresnek a magyar határ térségében húzódó erdőben 2023. november 2-án. A szerb rendőrség másnap bejelentette, hogy embercsempészet gyanújával őrizetbe vettek egy szervezett bűnözői csoport hét tagját Szabadkán és Belgrádban. A gyanú szerint április és július között több tucat illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szerb–magyar határon (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.