A nap, amely megrengette a brit monarchiát

Beleremegett a brit monarchia VIII. Eduárd király lemondásába, aki a kötelesség helyett a szerelmet választotta. Öccsét, aki VI. György néven lépett trónra, nem egykönnyen fogadták el az alattvalók, de végül ő volt az, aki átvezette az Egyesült Királyságot a második világháború sokkján.

2023. 12. 12. 6:24
Edward VIII Wallis Simpson
Edward, Duke of Windsor (R), with his wife the Duchess Wallis of Windsor, waves his hat to the welcoming crowd as they arrive at Victoria Station in London, from Paris, 13 November 1956. This is their first visit together to Britain since 1953. Edward VIII of England, eldest son of George V and Mary of Teck, abdicated because of his love affair with American-born divorcee Wallis Simpson. After his abdication, he became Duke of Windsor and married Mrs Simpson, who had changed her name by deed poll to Wallis Warfield, in a private ceremony on 3 June 1937 at Chateau de Candé, Monts, France. (Photo by AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1936. december 11-én döbbenetes hírre ébredtek a britek: az azév januárjában trónra került királyuk, VIII. Eduárd bejelentette lemondását. A közvéleményt váratlanul érte a fejlemény, a brit média ugyanis szemérmesen hallgatott arról, amit addigra a fél világ tudott: a király viszonyt folytat az amerikai Wallis Simpsonnal.

VIII. Eduárd annyira belehabarodott a kétszeresen elvált nőbe, hogy amikor választania kellett a trón és Wallis Simpson között, egyértelműen az utóbbi mellett tette le a voksát.

Pedig Eduárd (vagy ahogy a családban becézték, David) rövidke uralkodása jól indult. A sármos férfi már trónörökösként is rendkívül népszerű volt, azonban apja nagy bánatára nem házasodott meg és alapított családot, ahogy elvárták volna tőle.

Edward VIII
VIII. Eduárd király  (Forrás: Wikipédia)

Ehelyett falta a nőket, különösen a férjes asszonyokat, Simpsonnal például egy másik szeretője hozta össze. A viszony nem csupán a palotában váltott ki heves rosszallást, de még a titkosrendőrség is nyomozott utánuk.

1936 januárjában elhunyt V. György király, és legidősebb fia VIII. Eduárd néven trónra lépett. Azonban hiába volt uralkodó, a válás utáni újraházasodást tiltó anglikán egyház fejeként nem vehette el Wallis Simpsont.

Ezek után nem maradt más lehetősége, mint 1936. december 10-én este öccsei, Albert yorki herceg (a későbbi VI. György király, II. Erzsébet királynő édesapja), Henrik gloustere-i herceg és György kenti herceg jelenlétében aláírta a lemondását, másnap pedig rádióbeszédben tudatta döntését döbbent alattvalóival.

Az új király, VI. György a Windsor hercege címet adományozta neki, de Wallis Simpsonnal együtt el kellett hagynia Nagy-Britanniát. 1937 nyarán Franciaországban végre feleségül vehette imádottját, de óriási csalódásként érte, hogy családjából – a király és a királyné tilalma miatt – senki sem volt jelen, ráadásul öccse az ő királyi fensége címet is megtagadta Wallistól.

Az év októberében újabb botrányt kavart az exuralkodó, amikor ellátogatott a náci Németországba, ahol magával Hitlerrel is találkozott.

A második világháború kitörésével Windsor hercegének náci kapcsolatai végképp vállalhatatlanná váltak, így a Bahamák kormányzójává nevezték ki. A háború után feleségével visszatért Európába, és Franciaországban telepedett le, ahol partikat adtak, élték a hírességek életét, és néha átruccantak Amerikába.

Edward VIII Wallis Simpson
Eduárd, Windsor hercege (j) feleségével, Wallis Simpsonnal (Fotó: AFP)

Unokahúga, a néhai II. Erzsébet királynő 1953-as koronázását azonban csak a televízióban nézhette a korábbi uralkodó: meghívást nem kapott.

1965-ben a hercegi pár Londonba látogatott, ahol Eduárd még utoljára találkozhatott húgával, Mária királyi hercegnővel, aki egy héttel később elhunyt. Az 1960-as években már Eduárd is komoly egészségügyi problémákkal küzdött, többek között a sok évtizedes dohányzás miatt kialakuló torokrákkal.

II. Erzsébet királynő 1972. május 18-án meglátogatta beteg nagybátyját annak párizsi villájában, tíz nappal később, május 28-án pedig a hajdani uralkodó örökre lehunyta szemét. Windsorban, a Szent György-kápolnában ravatalozták fel, és Windsorban is nyugszik. Felesége, Wallis Simpson 1986-ban halt meg, őt is a férje mellé temették.

Hogy milyen irányba fordult volna a brit történelem, ha VIII. Eduárd inkábba koronát választja, nehéz megmondani. Az viszont bizonyos, hogy öccse, VI. György felnőtt a feladathoz, amitől rettegett, és feleségével együtt támaszt nyújtott alattvalóinak a II. világháború sötét évei alatt.

Mára pedig nagyot fordult a világ: az Egyesült Királyság trónján egy elvált király ül, amikor pedig egy újabb elvált amerikai nő tűnt fel a királyi ház köreiben, Meghan Markle-t már nem megütközés, hanem üdvrivalgás fogadta.
 

Borítókép: Eduárd, Windsor hercege (j) feleségével (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.