Beleszálltak Orbán Viktorba a bolgár neoliberálisok

Szinte már habzott a bulgáriai Soros-szervezetek második legnagyobb politikai befolyással bíró főhivatalnokának szája.

2023. 12. 19. 14:14
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2023. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. december 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszela Cserneva, a bulgáriai Soros-szervezetek második legnagyobb politikai befolyással bíró főhivatalnoka a neoliberális Nova televízióban a bolgár schengeni csatlakozás esélyeit taglalta, majd éles kirohanást intézett Orbán Viktor ellen, sarokba szorított állathoz hasonlítva a magyar miniszterelnököt, aki minden irányba harap.

A televíziós beszélgetés során az Európai Külpolitikai Tanács szófiai igazgatói posztját betöltő Cserneva Bulgária schengeni térségbe való felvételével kapcsolatban két olyan dologra hívta fel a figyelmet, amelyek az elmúlt hónapokban történtek és nagy valószínűséggel pozitív döntést hoznak Bulgáriának a schengeni tagság megvalósulásához.

Az egyik a Bulgáriába látogató szakértői delegáció, amelyben végül Hollandia képviselői is helyet kaptak és személyesen ellenőrizték az ország felkészültségét a határon, illetve Szófiában is tárgyaltak az illetékes döntéshozókkal. A delegáció látogatásának visszajelzései nagyon jók és biztatók. A második nagy változás az alkotmánymódosításokról szóló parlamenti szavazás, amellyel kapcsolatban Mark Rutte megígérte, hogy abban a pillanatban, amikor egyértelműek a garanciák arra, hogy Bulgária az igazságszolgáltatás és a jogállamiság feltételeinek megváltoztatása felé halad, Hollandia álláspontja is megváltozik – kommentálta Cserneva. A neoliberálisok egyszerű parlamenti többséggel szeretnének alkotmányt módosítani, ám Cserneva szerint továbbra is nagy kérdés, hogy a nyitás vonatkozik-e a szárazföldi határokra, vagy csak a légiközlekedésre lesz kiterjesztve.

A továbbiakban Cserneva a bolgár neoliberálisok „orbanofóbiájának” adott hangot.

Mivel Orbán Viktor a legnépszerűbb külföldi politikus Bulgáriában, a Nyílt Társadalom, az Amerika Bulgáriában és az úgynevezett Kapital kör szinte az év mindennapján szidalmazza a magyar miniszterelnököt. Cserneva most Orbán Viktornak az uniós csúcstalálkozón való szereplését kommentálta, amiért a magyar kormányfő elhagyta a termet és lehetővé tette, hogy megkezdjék a tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával az európai uniós tagságról.

Az, hogy elhagyta a termet, egy alku eredménye, de azt is tükrözi, hogy nincsenek szövetségesei az Európai Unióban. Ha nem hagyta volna el a termet, ajtót mutatták volna neki

– vélekedett az adásban.

Az Európai Külpolitikai Tanács szófiai igazgatónője kitért Magyarország fenyegetésére, hogy amennyiben Szófia nem mond le az orosz gáz tranzitdíjáról, Budapest megvétózza Bulgária felvételét a schengeni térségbe. „Bulgária a vétópolitika mindkét oldalán állt már. Vétózott (Észak-Macedóniával történő uniós tagfelvételi tárgyalások megkezdésével kapcsolatban) és külföldi vétók áldozatává vált, mint Schengen esetében. Ez soha nem nyerő politika az EU-ban” – szögezte le a szófiai Európai Külpolitikai Tanács igazgatója. Cserneva Orbán Viktor egyes bolgár politikusok által helyeselt lépéseit a következőképpen kommentálta:

Remélem, hogy Bulgária schengeni tagságával vétózó magyar fenyegetés ráébreszt arra, hogy Orbán valóban olyan, mint egy sarokba szorított állat, aki minden oldalról harapást keres, és mindent teljesen blokkol. Nem erős Európai Uniót akar, hanem belülről akarja rombolni azt

– állítja Cserneva.

Georgi Markov, a hazánkban élő egykori alkotmánybíró a Pik.bg hírportálban adott választ az adásban elhangzottakra, emlékeztetve arra, hogy Cserneva az előző neoliberális kormány árnyék-külügyminisztere volt, tanácsadóként ő irányította az ország külügyeit. Markov mindenkinek olyan elszigeteltséget kívánt, mint amilyen Orbán Viktort körbeveszi. Felsorolta a közelmúlt legfontosabb külpolitikai eseményeit, olyanokat, mint például hogy a magyar miniszterelnök nyitotta meg a republikánusok CPAC-fórumát, Erdogan államfő három hónapon belül másodszor érkezett Budapestre, magasrangú katonai tisztelettel üdvözölték Orbán Viktort Kínában. Ami pedig az EU-t illeti, Charles Michel Budapestre látogatott, útban Buenos Airesbe Macron fogadta a magyar miniszterelnököt Párizsban. Az új szlovák miniszterelnök, Robert Fico nyilvánosan kijelentette, hogy követni fogja a magyarok külpolitikáját.  

Markov szerint Veszela Cserneva habzó szájjal mondta, hogy az európai vezetők ajtót mutattak volna Orbán Viktornak.

„Magyarországnak nem lehet ajtót mutatni. Nem kevésbé európai, mint más országok, van Parlamentje, amely a demokrácia szimbóluma és a világon a legszebb. Magyarország felkelt a kommunizmus ellen, harcolt a szovjet tankok ellen” – fogalmazott. Az egykori alkotmánybíró végül emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen, aki korábban nyilvánosan kiállt Bulgária schengeni tagsága mellett, amikor a bolgár televíziónak nyilatkozta, „nem igazságos, hogy kívül vagytok, mi várunk benneteket”. A Pik.bg hírortálban megjelent Markov-cikket csaknem 140 ezren olvasták eddig. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.