Egy FBI-informátor késelte meg Derek Chauvint, a George Floyd haláláért elítélt rendőrt

John Turscak huszonkétszer szúrta meg Derek Chauvint a minnesotai börtön könyvtárában.

2023. 12. 02. 7:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét alkalommal szúrta meg támadója Derek Chauvint, a George Floyd halála miatt elítélt minneapolisi rendőrtisztet – számolt be a szövetségi ügyészek közleményére hivatkozva a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál. A vádirat szerint John Turscak – volt mexikói bandatag és FBI-informátor – azt mondta, megölte volna Chauvint, ha a börtönőrök nem lépnek közbe. A támadást követően Chauvint kórházba szállították, ahol végül meg tudták menteni az életét.

Az elkövető a nyomozók kérdésére válaszolva elmondta, már legalább egy hónapja tervezte a Chauvin elleni merényletet. 

Később Turscak tagadta, hogy meg akarta volna ölni a volt rendőrtisztet. 

Az elítélt később arról is beszélt a nyomozóknak, hogy a Black Lives Matter mozgalomhoz való szimbolikus kapcsolódás miatt választotta fekete péntek napját a támadásra. 

A BLM az egyik központi szervezete volt a Floyd halálát követő, rendszerint rendbontásba, a rendőrökkel való összecsapásba és fosztogatásba torkollott tüntetéssorozatoknak 2020-ban. 

Derek Chauvin 2022 augusztusában került a minnesotai FCI Tucson magasan őrzött állami börtönbe, hogy letöltse a Floyd polgári jogainak megsértéséért kiszabott 21 éves szövetségi, illetve a gyilkosságért kiszabott 22 és fél éves állami büntetését. Eric Nelson, az egykori rendőrtiszt ügyvédje az ítélethirdetést követően rögtön szorgalmazta, hogy Chauvint tartsák távol a többi rabtól, mert valószínűleg sokak célkeresztjébe fog kerülni. Ez nagyrészt így is történt, Chauvin ideje túlnyomó részét magánzárkában töltötte. 

Borítókép: Derek Chauvin (Fotó: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.