Feldühödtek az olaszok egy élelmiszer-történész állításai miatt + videó

Halálos fenyegetéseket is kapott Luca Cesari, aki szerint hetven éve rosszul készítik az olaszok a carbonara tésztát.

2023. 12. 20. 4:50
Carbonara spagetti (Fotó: Wikipédia) Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt közel 70 évben rosszul főzték az olaszok a híres carbonara tésztát – állította nemrégiben egy élelmiszer-történész. Luca Cesari ugyanis megtalálta az étel először leírt receptjét, mely 1954-ben jelent meg a La Cuciana Italiana nevű magazinban. A 69 évvel ezelőtt megjelent leírásban a guanciale tokaszalonna helyett a pancetta szerepel a hozzávalók között, továbbá a svájci Gruyére sajtot írja a parmigiano és a pecorino helyett. A Cesari által eredetinek tartott recept a szószra is kitér, melyhez – ellentétben a napjainkban használt receptekkel – a tojássárgáját és -fehérjét is fel kell használni, továbbá fokhagymát is javasol hozzá.

Nem hagyták szó nélkül az élelmiszer-történész állításait az olaszok, egészen erős kritikákat fogalmaztak meg – tekintve, hogy a carbonara tésztát az olasz konyha alapjának tekintik.

Cesari még halálos fenyegetéseket is kapott azt követően, hogy közösségi oldalára arról posztolt egy videót, ahogyan az 50-es években megjelent recept alapján készíti el a világhírű ételt.

Lehet rosszat mondani a pápáról, a Lazioról és az AS Romaról (olasz futballcsapatok – szerk.) és a miniszterelnökről. De a carbonaráról? Nem

– fogalmazott írásában a Gambero Rosso olasz gasztronómiai magazin.

A lap hozzátette: az 1954-ben közzétett recept több okból sem lehet az eredeti leírása a carbonarának, köztük említette a Gruxére sajtot, mely nem része az olasz konyhának. „Az eredmény egy rosszul fűszerezett, meglehetősen száraz carbonara, mely nagyon különbözik attól, amihez hozzászoktunk” – összegezte a Gambero Rosso, hogy mire számíthatunk, ha a közel hetven évvel ezelőtti recept alapján készítjük el a világhírű tésztát.

Cesari azonban rámutatott, ő csupán azt a receptet készítette el, melyet a La Cuciana Italiana újságban talált. Kiemelte: a carbonara tésztát temérdek módon elkészítették már, az Egyesült Államokban kagylóval és gombával is. A bírálatok ellenére voltak olyanok, akik az élelmiszer-történész oldalára álltak, köztük Alberto Grandi, aki szintén élelmiszer-történész: álláspontja szerint az olaszok manapság egyfajta „gasztro-nacionalizmust” követnek, melyben nem tolerálják, ha megkérdőjelezik az ország hagyományos ételeit. Megosztotta továbbá a carbonara egy másik verzióját is, mely 1944-ből származik. Ebben a receptben szalonna, sajt és tojáspor szerepel a hozzávalók között.

Borítókép: Carbonara spagetti (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.