Hírességek a király kitüntetettjei közt

A kultúra és a sport kiemelkedő képviselői szerepelnek a brit uralkodó szombaton ismertetett újévi kitüntetési listájának vezető helyein.

Forrás: MTI2023. 12. 30. 6:08
Károly király
****EMBARGOED UNTIL 22:30 GMT SATURDAY DECEMBER 23, 2023**** Britain's King Charles III poses during the recording of his Christmas message at Buckingham Palace, London, on December 7, 2023. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

III. Károly király szombat hajnalban ismertetett újévi kitüntetési listája 1227 nevet tartalmaz. A legfiatalabb kitüntetett 9, a legidősebb 97 esztendős.
 

A világhírű kitüntetettek között szerepel Sir Ridley Scott filmrendező, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A nyolcadik utas: a halál (Alien), a Gladiátor, a Thelma és Louise, illetve legutóbbi filmje, a Napoleon.


A 86 esztendős Scottnak már 2003-ban a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címet adományozta az akkori uralkodó, II. Erzsébet királynő – III. Károly tavaly szeptemberben elhunyt édesanyja –, a filmrendező most viszont a királytól a Lovagi Nagykeresztet is átveheti a brit filmszakmában kifejtett tevékenységéért.
 

Shirley Bassey walesi énekesnőt, a 20. század második felének egyik legsikeresebb brit női előadóművészét, akinek eddig 135 millió lemeze kelt el világszerte, a király a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta.


A 86 éves Shirley Bassey, akit 2000-ben II. Erzsébet királynő a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító rangra emelt, igen előkelő társaságba került: az V. György király által 1917-ben alapított becsületrendnek a mindenkori uralkodóval együtt legfeljebb 65 tagja lehet.
 

A korábbi kitüntetettek között szerepel mások mellett a rendkívüli sikerű természetfilmjeivel világhírűvé vált Sir David Attenborough, Judi Dench színésznő, J.K. Rowling, a szintén példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja és Sir Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa.
 

Michael Eavis, a Glastonbury Fesztivál 88 éves alapítója – aki 1970-ben, saját farmján hozta létre a leghíresebb brit szabadtéri zenei rendezvénysorozatot – lovagi címben részesült III. Károly királytól. Sir Eavis az indoklás szerint a zenei életben kifejtett szolgálatai mellett jótékonysági tevékenységével is kiérdemelte az elismerést. A nevéhez kötődő fesztivál minden évben több mint kétmillió fonttal támogat különböző segélyszervezeteket.


Az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett idei női labdarúgó-világbajnokságon második helyezést elérő angol válogatott csapatkapitánya, Millie Bright a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát (OBE) veheti át az uralkodótól, Lauren Hemp csatár és Mary Earps kapus a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetésben részesült.

Borítókép: III. Károly brit uralkodó a londoni Buckingham-palotában (Fotó: Jonathan Brady AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.