Újévi ajándék Kijevtől: országelhagyási tilalom és jogfosztó mozgósítás + videó

Kegyetlenül zajlik Ukrajnában a katonai mozgósítás, ahol a hatóságok már szinte mindenhol hadkötelesek után kutatnak. A kijevi kormány közben benyújtotta a törvényhozáshoz azt a mobilizációs jogszabályt, melynek értelmében korlátoznák azon hadkötelesek jogait, akik nem jelentkeztek a sorozóirodáknál. Emellett mostantól a nagycsaládosok, a mozgássérültek és külön engedéllyel rendelkezők sem hagyhatják el az országot katonai jóváhagyás nélkül.

2023. 12. 31. 6:40
null
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák egy SZ60 típusú, egycsövû légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás nélkül állítható, hogy manapság semmi sem foglalkoztatja jobban az ukrán társadalmat, mint a katonai mozgósítás az orosz–ukrán háború alatt. Mindenki a szeretteit félti a kegyetlen toborzóktól, akik

válogatott, szadista eszközökkel szedik össze a 18 és 60 év közötti hadköteleseket az utcákról, az edzőtermekből, az éttermekből, és mindenhonnan, ahol még található a korosztályba eső férfi. Az ukrán Telegram-csatornákra óránként kerülnek fel azok a kegyetlen utcai jelenetek, melyek a Zelenszkij-rezsim kétségbeesett rángatózását tükrözi. A cél szentesíti az eszközt elv alapján zajló mozgósítás azt bizonyítja, hogy Kijevben mostanra teljesen elgurult a gyógyszer. Félmillió vagy egymillió elesett katona már nem oszt, nem szoroz a jelek szerint.

Míg a nyugat-ukrajnai Csernyivciben puskatussal ütik az utcán igazoltatott hadköteleseket a toborzók, addig Odesszában mentőautókban rejtőzködve csapnak le áldozataikra. Az akciókban az a közös, hogy mindkét esetben EU-s rendszámú, bizonyára nyugati segélyként kapott, gépjárművekből szállnak ki az egyenruhások. De így legalább kijelenthető, hogy a naiv európaiak, tudtukon kívül, segédkeznek az emberrablásokban.

Az új ukrán mozgósítási jogszabálytervezet közben hihetetlen indulatokat vált ki az ukrán társadalomnak abból a részéből, melynek még megvannak az önvédelmi reflexei. Még nem veszett ki tehát teljesen az a réteg, amely a katonai diktatúra minden védjegyét magán viselő rendszerről véleményt mer nyilvánítani. 

Ukrajnában mindig télen szokás olyan törvényeket hozni, melyek végül rendszerváltást idéznek elő.

Legutóbb 2014. január 16-án szavazták meg az úgynevezett diktatórikus törvényeket, mely végül a véres Majdanba torkollott. Most, közel tíz évvel később, amikorra az említett forradalom kegyetlen háborúvá vált, olyan jogfosztó mozgósítási törvényt nyújtottak be a Verhovna Rada, azaz a kijevi parlament elé, amit még a távoli Phenjanban is megirigyelnének.

A jogszabály lényege az, hogy, aki nem jelentkezik a hadkiegészítő parancsnokságokon, azoktól megvonnák az állam által biztosított szolgáltatásokat. Katonakönyv nélkül nem lehetne útlevelet, jogosítványt igényelni, autót vezetni, ingatlant venni és eladni. Letiltanák az utalásokat, a bankkártyát, valamint a SIM-kártyát is. A külföldön tartózkodóknak megszűnnének a konzuli szolgáltatások és a védelem is. Az Európai Unió nagyvárosaiban emiatt hatalmas sorok alakultak ki az ukrán külképviseletek és a háború kitörése óta működő okmányirodák előtt.

Emellett az eddig katonai felmentést élvező kategóriák, köztük a második és harmadik típusú mozgássérültek, valamint a fél szemükre vakok is mobilizálhatóak lennének. A nők esetében nem egyértelmű a jogszabály, náluk a tervezet szerint kizárólag a terhesség adna felmentést. Ebből azonban úgy tűnik, hogy Zelenszkij elnök ígérete ellenére is mozgósítanák őket. Nekik egyébként is kötelező lenne katonai nyilvántartásba vétetniük magukat. Minderre – nemtől függetlenül – maximum hatvan nap állna rendelkezésre, különben jönnének az állami szankciók.

 

 

Már a politikusok is tiltakozni mernek

Az ukrán közéletre a háború kitörése után az elvtársiasság volt a jellemző, mostanra azonban megjelentek az első fecskék, akik nyíltan kritizálni merik a Zelenszkij-rezsim törvényalkotási gyakorlatát. Petro Porosenko volt államfő, Julia Timosenko korábbi miniszterelnök és Jurij Bojko volt energetikai miniszter, a korábban oroszbarátnak titulált, mára viszont betiltott az Életért Ellenzéki Platform képviselője is bejelentette, hogy nem támogatja a mozgósítási törvényt. A Zelenszkij-féle Nép Szolgája pártnak azonban egyelőre parlamenti többsége van. A tervezet ellen még Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi ombudsman is felemelte a szavát, és jelezte, hogy konzultációkat folytat annak átdolgozásáról. Mint fogalmazott: úgy kell kiegyensúlyozni a törvényt, hogy a mozgósítás folyamatos biztosítása mellett ne sérüljenek az emberi jogok. 

Törvény még nincs, de a határátlépést már korlátozták

A hurok egyre csak szorul a 18 és 60 év közötti korosztály körül. A hadkiegészítők ugyanis ellenőrzőpontokat állítanak fel az ország városaiban és a főútvonalak mentén. Jelenleg Kárpátalján is főleg az utakon ellenőriznek, azonban hamarosan több városba is állandó blokkposzt kerülhet. Ráadásul péntektől az ország nyugati határkelőin nem engedik át az eddig mentességet élvező háromgyermekes családapákat, a mozgássérülteket és a különleges humanitárius engedéllyel rendelkező hadköteles korú férfiakat sem.

A határállomásokon azt mondják az érintett utasoknak, hogy ezentúl kizárólag úgy léphetik át az ország küszöbét, ha jelentkeznek a lakhelyük szerinti hadkiegészítő parancsnokságokon, ahol speciális engedélyt kérnek. Oda azonban önszántukból még a harcedzettek sem mernek bemenni, tudván, az mindig egyirányú út.

Közben az ukrán határőrség szóvivőjét megkereste az ukrán sajtó is, ám Andrij Demcsenko cinikusan azt nyilatkozta, hogy semmiféle változás nincs a határátkelési szabályokban, a tüzetes ellenőrzést pedig lehetővé teszi számukra a hadiállapot.

Mindezt úgy, hogy közben az ukrán közösségi oldalakra kikerült az említett belső parancs, mely pont olyan jogfosztó és törvénytelen, mint a mozgósítási jogszabálytervezet.

A kárpátaljai, a galíciai és a bukovinai határátkelőkön emiatt káosz van, az érintetteken pedig, érthető okokból, eluralkodott a pánik. Az emberek már azt pletykálják, hogy a kijevi hatalom valami nagy dobásra, talán a végső küzdelemre készülhet, ha már azoktól is megvonja a jogaikat, akiknek egyébként járna a kedvezmény.

Borítókép: Ukrán katonák egy Sz–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.