Atomfegyvert vetne be Belarusz?

Világosan meghatározták a Belarusz elleni katonai fenyegetések forrásait.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 7:03
LUKASENKA, Aljakszandr
Osztrovec, 2020. november 7. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart az osztroveci atomerõmûnél 2020. november 7-én, az erõmû elindulásának napján. Fehéroroszország elsõ atomerõmûve az ország villamosenergia-szükségletének harmadát biztosítja majd a tervek szerint, így kisebb energiaimportra szorul és kevésbé függ majd más államoktól. Az osztroveci beruházás ellen az Európai Unió is régóta tiltakozik - elsõsorban az erõmû építésével kapcsolatban kiderült biztonsági aggályokra és kockázatokra hivatkozva. A környezõ országok - fõként a Baltikum - két hónapja már hivatalosan is jelezték, hogy az osztroveci atomerõmû bekapcsolása esetén nem vesznek át áramot Fehéroroszországtól. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz katonai doktrínája első ízben tartalmaz rendelkezéseket atomfegyverek bevetéséről − közölte kedden Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, az új fenyegetettségi helyzetben szükség volt átdolgozni a 2016-tól hatályban levő doktrínát.

A tárcavezető szerint világosan meghatározták a Belarusz elleni katonai fenyegetések forrásait. Mindazonáltal további információkat nem említett az atomfegyverek esetleges bevetésével kapcsolatban.

Hrenyin hangsúlyozta, hogy a dokumentum pontosan meghatározza a szövetségeseknek vállalt kötelezettségeket is.

Minszk Moszkva szoros szövetségesének számít.

Oroszország tavaly óta taktikai atomfegyvereket állomásoztat Belarusz területén. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan hangsúlyozta, hogy ezek a harceszközök Moszkva ellenőrzése alatt állnak, belarusz hivatali partnere, Aljakszandr Lukasenka később azonban úgy fogalmazott, hogy amennyiben agresszió érné országát, nem fog habozni ezen fegyverek bevetését elrendelni.

A belarusz vezető, aki lehetővé tette, hogy az Ukrajnát 2022. február 24-én megtámadó orosz csapatok átvonuljanak az országa területén, tavaly kijelentette, hogy az atomfegyverek telepítését elrettentésnek szánja a lehetséges agresszorokkal szemben.

 

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (Fotó: MTI/EPA/Belta/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.