Ez várhat Németországra a gazdatüntetések után + videó

A gazdatüntetések jól mutatják a Scholz-kormány elleni protest hangulatot, amit a liberális sajtó és a német kormány is elbagatellizál.

2024. 01. 08. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül erős a tüntető hangulat a német társadalomban amit nemcsak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szárnyalása mutat, hanem a többi úgynevezett néppártnak a hanyatlása is, erről beszélt lapunk megkeresésére Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Hozzátette, hogy a német közjogi rendszerben ennek a keretei eléggé szűkre vannak szabva.

Nagyon nehéz előre hozott választást tartani, 2025 szeptemberében várható a következő szövetségi választás, a júniusi EP-választás azonban fordulópont lehet. Egy dolgot érdemes tudni a német valóságról, az pedig a liberális sajtó ereje, amely mindent elkövet azért, hogy a gazdák ellen hangolja a közvéleményt

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint korai lenne azt állítani, hogy ez az elégedetlenség automatikusan megjelenne a választói szavazatokban is. Az biztos, hogy már régóta és egyre jobban jelen van a német társadalomban.

Milyen engedményeket tehet a kormány?

Mráz Ágoston Sámuel szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a kormány vissza fog lépni a megszorításoktól. Az elfogadott megszorítócsomagban az agrártámogatásokat megnyirbálták és ez volt az a szikra, amely a gazdatüntetésekhez vezetett.

A szakértő elmondta, úgy viszonyul a német kormány a gazdákhoz, mint ahogy annak idején nálunk Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor kezelte a gazdákat. Támadják őket és megalapozatlannak tartják a tüntetést, emellett nem veszik komolyan a protest hangulatot.

Ami új fordulat mai nap folyamán, hogy néhány tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke is a tiltakozók oldalára állt. 

A gazdaellenesség a kormány oldaláról szinte tapintható, de a szakértő szerint végül meg kell hátrálniuk.

Előre hozott választásokra kevés az esély

A társadalom jelentős része is a gazdák mellett van. Az AfD mellett létrejöttek már más protest pártok is, mutatott rá. Ma bontott zászlót Sahra Wagenknecht új baloldali mozgalma, a Sahra Wagenknecht Szövetség –Az értelemért és az igazságosságért (BSW). De a tavaly októberi bajor választások is megmutatták a Szabad Választók párt előretörését. Mráz Ágoston Sámuel szerint így a tüntető hangulat nem kizárólag az AfD malmára hajtja a vizet.

Ahogy fogalmazott:

a Scholz-kormány esetében benne van az összeomlás, azonban a német politikában közjogilag a parlament nem tudja magát feloszlatni, kizárólag a kancellár kérheti maga ellen azt, hogy vonják meg tőle a bizalmat, és ha ez megtörténik a szövetségi elnök oszlathatja fel a parlamentet. Ez azonban az 1945 utáni német demokrácia történetében csupán két alkalommal következett csak be.

Ebből adódóan Mráz Ágoston Sámuel szerint Németországban az előre hozott választásra kicsi az esély, de a koalíciós partnerek gondolhatják azt, hogy többet veszítenek az együttmaradással, mint a kilépéssel.

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője (Fotó: MTI/Soós Lajos)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.