Róma továbbra is támogatja Kijevet a védekezésben

Olaszország továbbra is segíti Ukrajnát a védekezésben, hogy igazságos béke jöhessen létre a megtámadott fél számára.

2024. 01. 11. 15:09
ZELENSZKIJ, Volodimir; MELONI, Giorgia
Róma, 2023. május 13. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfõt az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2023. május 13-án. MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi Fotó: Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római parlament alsóháza tegnap szavazott Ukrajna felfegyverzésének folytatásáról. Itália a konfliktus kirobbanása óta elkötelezte magát a megtámadott ország támogatása mellett. Az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto szerint drámai hiba lenne, ha az olasz kormány pont most visszalépne. A tárcavezető támogatását fejezte ki a védekezést folytató ukrán népnek, és további fegyverkészletek küldéséről biztosította. Céljuk, hogy az igen kemény téli időszakban is folytatni tudják a védekezést. 

 

Az olasz képviselőházi vitanap végül 190 támogató, 49 ellenző és 60 tartózkodó szavazattal zárult. A kormánypártok a baloldali Demokrata Párt, az Élő Itália és a Több Európa pártok képviselői támogatták, míg az Öt Csillag Mozgalom politikusai elutasították. Az olasz kormány ugyanakkor azt is sürgeti, hogy minden diplomáciai eszközt meg kell ragadni a konfliktus mielőbbi lezárásához.  

Mindenki érdeke, hogy befejeződhessen az ukránok szenvedése, mielőbb létrejöhessen egy igazságos és hosszan tartó béke, mely biztosítja a térség stabilitását. A törvénycsomag egyik cikkelye azt is tartalmazta, hogy meg kell győzni az ellenállást tanúsító országokat köztük Magyarországot Ukrajna támogatásáról. A belügyi tárca vezetője Guido Crosetto annyi módosítást kért, hogy töröljék a szövegből Magyarország megnevezését. 

Az olasz képviselőház arról is határozott, hogy a konfliktus lezárását követően is támogatja az ország újjáépítésére irányuló kezdeményezéseket, a társadalmi, gazdasági újraindítást együttműködve a nyugati szövetséges országokkal. Az olasz védelmi tárca vezetője a vitanapon azt is elmondta: a kormány addig támogatja Ukrajnát, amíg a támadások tartanak. Hozzáfűzte, büszkék, hogy a kezdetek óta fegyverekkel segítették az ukránokat, mely több tízezer emberélet megmentését jelentette. Az olaszok úgy vélik, Oroszországnak Ukrajna az első kapu, de nem az egyetlen. Ha ezt a kaput sikerült volna ellenállás nélkül áttörni, akkor a többiek következtek volna. 

Múlt pénteken Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Zelenszkij ukrán államfővel, és arról biztosította, hogy a G7-csoport, melynek idén Olaszország lesz a soros elnöke, támogatni fogja. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2023. május 13-án. (fotó: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.