Tajvan választ, Kína és Amerika izgatottan figyel

Megkezdődött az elnökválasztás, amelynek a tétje, hogy miként alakult Tajpej Kína-politikája a jövőben.

2024. 01. 13. 8:06
CAJ Jing-ven
Tajpej, 2023. október 10. Caj Ing-ven tajvani elnök (j) a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tajpeji ünnepségen 2023. október 10-én. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai védelmi minisztérium pénteken megpróbálta megfélemlíteni a tajvani választókat, és figyelmeztetést adott ki, hogy „szétzúznak minden tajvani függetlenségi tervet”, burkoltan megfenyegetve ezzel a tajvani állampolgárokat, ha „rossz” döntést hoznak azzal, hogy szombaton a Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjére, William Lai Csing-tére szavaznak, írta a The Wall Street Journal.

A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Csang Hsziao-csiang kijelentette, az, hogy Tajvan korszerűsített amerikai F–16-os vadászgépeket vásárol, nem fogja megállítani az ország teljes újraegyesítésének tendenciáját. 

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg magas készültségben marad, és minden szükséges intézkedést megtesz a »tajvani függetlenség« szeparatista szervezkedések minden fajta eltiprására, valamint a nemzeti szuverenitás és a területi integritás határozott védelmére

– mondta Csang.

Kína korábban a tajvani választást úgy fogalmazta meg, mint a „béke és jólét”, illetve a „háború és hanyatlás” közötti választást. Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő pénteken elutasította a tajvani választásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolását, Kína belügyének minősítve azokat.

Az eredménytől függetlenül nem változtat azon az alapvető tényen, hogy Tajvan Kína része, és csak egy Kína van

– mondta. Mao szidta az amerikai kormányt, amiért „rossz jeleket küldött a »tajvani függetlenség« szeparatista erőinek”, és követelte, hogy Washington állítsa le az interakciókat Tajvannal.

Ha az Egyesült Államok valóban reméli, hogy meg tudja őrizni a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, akkor kifejezetten elleneznie kell a tajvani függetlenséget, és támogatnia kell Kína békés újraegyesítését

– hangsúlyozta.

Lai tűnik a szombati választások esélyesének, aki Caj Ing-ven elnök utódjaként potenciálisan három ciklusra növelheti a DPP hivatalban töltött idejét. Kína nagyon szeretné, ha a Peking-barát Kuomintang Párt (KMT) és annak elnökjelöltje, Hou Jü-ih győzedelmeskedne.

A harmadik jelölt a viszonylag fiatal és kicsi Tajvani Néppárt (TPP) volt tajpeji polgármestere, Ko Ven-csö. Ko elszalasztotta a lehetőséget, hogy Hou-val fúziós jegyet alakítson, így a legvalószínűbb eredmény Lai győzelme lesz, miközben az ellenzéki szavazatok kétfelé oszlanak.

Pénteken valamennyi jelölt nagygyűlést tartott. A KMT új-tajpeji gyűlésén Hou azt mondta támogatóinak, hogy a Tajvani-szoros „valószínűleg zűrzavarba kerül”, ha Lait megválasztják, és a DPP marad hatalmon.

Önök is azt akarják, hogy Tajvan háborúba süllyedjen, emberek?

– kérdezte a tömegtől. Ko a maga részéről azt mondta, hogy a TPP erős szereplése az elnökválasztási versenyben megkérdőjelezte Tajvan politikai status quóját, mivel a reformokban reménykedő emberek egyre növekvő hullámát vonzza.

Scott Kennedy, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) munkatársa pénteken az Associated Pressnek (AP) elmondta, hogy Kína hangoztatott hangoskodásával ellentétben a DPP valószínűleg nem fog „szeparatista” politikát folytatni Lai alatt, és Tajvanon kevesen vágynak a jelenlegi status quo radikális megváltoztatására.

Senki sem akar háborút provokálni, és a jelenlegi helyzet szinte mindenki számára minimálisan elfogadható, akár Tajvanon, akár a kínai szárazföldön, akár az Egyesült Államokban

– jegyezte meg Kennedy.


Borítókép: Caj Ing-ven tajvani elnök (j) a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tajpeji ünnepségen 2023. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.