Űrkutatási mérföldkőhöz közelít Japán + videó

Amennyiben sikerül a japán terv, a távol-keleti ország lehet az ötödik a listán, mely eljut a Holdra.

Forrás: Reuters2024. 01. 18. 14:03
Forrás: Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Space sniper, azaz a „holdmesterlövész” a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) azon projektje, amellyel egy adott célponttól számított százméteres körzeten belül próbálnak leszállni. A JAXA szerint ez a technológia példátlan és nélkülözhetetlen az esetleges holdvíz és az emberi lakhatás keresésében.

Japán egyre inkább arra törekszik, hogy nagyobb szerepet játsszon az űrkutatásban és, hogy szoros szövetségesével, Washingtonnal együtt reagáljanak Kína katonai és technológiai erejére, beleértve az űrtechnológiát is. 

Japán már most is számos magán űrvállalattal büszkélkedhet, a NASA Artemis programjának részeként pedig egy űrhajóst kíván küldeni a Holdra.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor a JAXA számos kudarccal szembesült, beleértve a H3 rakétájának márciusi indítási kudarcát, amelynek célja az lenne, hogy fel tudják venni a versenyt az olyan kereskedelmi rakétaszolgáltatókkal szemben, mint a SpaceX.

A JAXA Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) névre elkeresztelt szondája helyi idő szerint szombat éjféltől egy 20 perces földetérési fázist indít, ami egy egyirányú küldetés lesz, a Földtől és megpróbál leszállni a Holdon egy nagyjából két atlétikai pálya méretű célterületre egy kráter lejtőjén, közvetlenül a Hold-egyenlítőtől délre.

Egyetlen másik nemzet sem érte el ezt. Ha bebizonyítjuk, hogy Japán rendelkezik ezzel a technológiával, az óriási előnyt jelentene számunkra az olyan közelgő nemzetközi küldetésekben, mint az Artemis

 − mondta Szakai Sinicsiro, a JAXA SLIM projektmenedzsere.

Augusztusban történt, hogy az indiai Csandrajaan–3 történelmi tettet hajtott végre, amikor földet ért a Hold déli pólusán, ami a zord terepviszonyok miatt jelentős technológiai bravúr volt, rávilágítva India jelentős szereplőjére az űrtechnológiában.

A JAXA hangsúlyozza, hogy nagy pontosságú technológiája hatékony eszközzé válik a dombos holdpólusok jövőbeli feltárásában, amelyek potenciális oxigén-, üzemanyag- és vízforrásnak tekinthetők. Japán 2025-ben Indiával közös pilóta nélküli holdsarki-kutatást is tervez.

A holdprojektek fejlesztésében Japán nem tudja felülmúlni az Egyesült Államokat, Kínát vagy Indiát − mondta Szaiki Kadzuto, a Ritsumeikan Egyetem professzora, aki kifejlesztette a SLIM közeli infravörös kameráját, amely a holdkőzeteket elemzi a leszállás után. 

Olyan keresett technológiák kiépítésére kell összpontosítanunk, mint a tűpontos leszállás és a közeli infravörös kamerák

 − tette hozzá. 

A JAXA kétszer szállt le kis aszteroidákra, de a holdraszállás a gravitációja miatt sokkal nehezebb, amint azt számos közelmúltbeli kudarc is mutatta.

Tavaly a japán Startup Ispace Inc. (9348.T) szondája a Hold felszínére zuhant, és az orosz Luna 25 követte a példáját. Az amerikai Astrobotic startup egyik leszállója a múlt héten üzemanyag-szivárgást szenvedett, ezért kénytelen volt feladni a földetérési kísérletet.

„Hibák történnek, de Japán egy nagyon tapasztalt űrhatalom – sok éven át nagyon bonyolult űrműveleteket hajtottunk végre” – mondta Bleddyn Bowen, a Leicesteri Egyetem űrpolitikára szakosodott docense.

A JAXA szerint akár egy hónapig is eltarthat annak ellenőrzése, hogy a SLIM elérte-e a nagy pontosságú célokat a landoláskor.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.