A határok eltörlése mint „orvosi beavatkozás”

A Kaliforniai Egyetem orvosi karának elsőéves orvostanhallgatói egy orvosi átláthatósági csoport szerint állítólag olyan aktivisták és oktatók írásait kapták meg kötelező olvasmánynak, akik a határok eltörlését követelték.

2024. 02. 11. 21:10
Migrants continue to cross US border
Migrants continue to cross US border Fotó: LOKMAN VURAL ELIBOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Do No Harm nevű nonprofit szervezet szerint az olvasmányokat a Strukturális rasszizmus és egészségügyi méltányosság című kötelező kurzuson kapták a hallgatók. A dokumentumok másolatát csütörtökön osztották meg a National Review amerikai magazinnal. 

Az egyik írásban Beyond border health: Infrastructural violence and the health of border abolition (Az infrastrukturális erőszak és a határok eltörlésének egészsége) címmel a szerzők egy határok nélküli rendszerre szólítanak fel, amely a migránsokkal való felszabadító szolidaritást részesíti előnyben.

A szerzők a migránsok körében tapasztalható egészségügyi egyenlőtlenségeket a határrendészetre vezetik vissza, és a határok eltörlésére mint „orvosi beavatkozásra” szólítanak fel a probléma megoldására 

– hívja fel rá a figyelmet a FoxNews amerikai hírtelevíziós hálózat. 

„A meglévő infrastruktúra hatásainak visszafordítása, nem pedig enyhítése érdekében a határ menti egészségügy szószólóinak szélesíteniük kell a látásmódjukat, hogy egy olyan keretet fogadjanak el, amely globális, az erőszakos határok és a hagyományos szakmai gyakorlat által előírt korlátoktól megszabadulva rázza fel magát. Ahelyett, hogy beletörődnénk a határok rögzítettnek tekintett elképzelésébe, és így a beavatkozásokat azok ártalmainak enyhítésére összpontosítanánk, inkább az eltörlés orvosi szükségességéről kell gondolkodnunk” – érvelnek. 

Egy másik kötelező olvasmány a The Guardian 2021-ben megjelent interjúja, amelyet Harsha Walia kanadai bevándorlási aktivistával készítettek, aki szintén a határok eltörlését követeli. Walia szerint a tömeges migráció olyan tényezőknek köszönhető, mint a gyarmatosítás és az amerikai imperializmus. Azt állítja, hogy nincs határválság sem az Egyesült Államokban, sem máshol.

Ehelyett léteznek a tömeges migrációt mozgató tényleges válságok – mint a kapitalizmus, a háború és az éghajlati vészhelyzet – és a politikai határok elképzelt válságai, amelyeket arra használnak, hogy igazolják a további határbiztonsági aggályokat és az erőszakot

– idézi Waliát a The Guardian. Walia szerint a határválság emlegetése egyenesen rasszista. 

Ez a látszólag fajilag semleges nyelvezet – azt mondják nekünk, hogy nincs semmi rasszista abban, ha azt mondjuk, hogy határtámadás – valójában mélyen faji kódolású. Fekete és barna emberek áradatát idézi, akik elfoglalják az úgynevezett fehér ember országát

– fogalmazott az aktivista. 

Dr. Stanley Goldfarb, a Do No Harm szervezet igazgatótanácsi elnöke a Fox Newsnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: 

A UCLA orvosi iskolája a nemzeti határokról alkotott anarchikus nézeteik abszurd sulykolásával társadalmi aktivisták kohorszát próbálja létrehozni. 

Mint mondta, egyértelmű, hogy az orvostanhallgatók egyes oktatói semmit sem tudnak a jelenlegi határválság társadalmi és gazdasági költségeiről. Kiemelte:

Azzal, hogy szélsőbaloldali társadalmi koncepciókkal oktatják az orvostanhallgatókat, csak tovább hígítják az orvosképzés minőségét, ami elkerülhetetlenül még több társadalmi megosztottsághoz és alacsonyabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz vezet.

 

Nincs határválság?

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az amerikai Kongresszusi Költségvetési Hivatal legfrissebb becslése szerint Joe Biden elnök hivatalba lépése óta, 2021. január 20-tól 2023 decemberéig mintegy 6,2 millió határátlépőt és illegális bevándorlót fogadtak az Egyesült Államokban – ez a külföldi népesség mindössze kétmillióval kevesebb, mint New York lakossága.

Januárban Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke összeállított egy listát, amely részletezi mind a 64 intézkedést, amelyet Joe Biden és minisztere, Alejandro Mayorkas az elmúlt három évben tett azért, hogy a világ migránsait az Egyesült Államokba csábítsa. Egy nyilatkozatban úgy fogalmazott:

Biden elnök és kormánya a hivatalba lépése óta azon dolgozik, hogy szisztematikusan aláássa Amerika határbiztonságát. Több mint hatvan alkalommal manipulálta a szövetségi bürokráciát, hogy megnyissa határainkat az illegális bevándorlók, az emberkereskedelem, a fentanil és a potenciális terroristák előtt. Az eredmény humanitárius és nemzetbiztonsági katasztrófa

– tette hozzá Johnson, majd felszólította Joe Bident, hogy használja fel végrehajtói hatalmát arra, hogy kijavítsa a saját hibáját, amely hamar végzetes lehet az Egyesült Államoknak.

 

Borítókép: Migránsok sétálnak a szögesdrót mellett, miután átkeltek a Rio Grandén, hogy menedékjogot kérjenek a texasi Eagle Passban, 2024. február 4-én (Fotó: Anadolu/AFP/Lokman Vural Elibol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.