Az ukránok integrációja sikertelen a németek fele szerint

Míg a megkérdezettek 28 százaléka szerint az ukránok sikeresen illeszkedtek be a társadalomba, addig többen megfogalmazták aggodalmaikat a német kormány intézkedései miatt.

2024. 02. 25. 21:28
null
Borítókép: menekültek (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek több mint fele, 51 százaléka úgy véli, hogy az ukrán menekültek integrációja a német társadalomba meglehetősen sikertelen, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amint a Bild am Sonntag német lapnak készített az INSA intézet. 

Míg a megkérdezettek 28 százaléka szerint az ukránok sikeresen illeszkedtek be a társadalomba, addig többen megfogalmazták aggodalmaikat a német kormány intézkedései miatt.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint a menekültek túl sok támogatást kapnak, mindössze öt százalék szerint túl keveset, miközben a válaszadók jó harmada (35 százalék) tartja megfelelőnek a támogatások mértékét. 

Arra a kérdésre, hogy a németek tartanak-e attól, hogy az ukrajnai háború átterjed a NATO-országokra, 61 százalék válaszolt igennel. Németország nyugati régióiban ez a félelem erősebb, mint a volt NDK területein.

A kutatásból az is kiderült, hogy a németek többsége (49 százalék) ellenzi, hogy Ukrajnát német Taurus rakétákkal lássák el, míg 35 százalékuk támogatja, és a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli, hogy Németországnak tevékenyen részt kellene vennie az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon.

5,5 milliárd euró a németek pénzéből

A felmérés szerint tehát a németek fele úgy gondolja, túl sok támogatást kapnak az ukrán menekültek. Ők Németországban állampolgári ellátásra, azaz a munkanélküliek alapbiztosítására jogosultak. Az egyedülállók havi 563 eurót, míg a párok fejenként 506 eurót kapnak. A gyerekek után havi 357–471 eurót fizetnek életkoruktól függően. Az állam állja az egészségbiztosítást, a szállásköltséget, azaz a bérleti és fűtési költségeket is, van pénz a lakberendezésre és a tanszerekre is, írta a Deutsche Welle németországi, külföldieknek szóló közszolgálati hírügynökség. 

Christian Lindner szociáldemokrata szövetségi pénzügyminiszter arra számít, hogy a 2024-es költségvetés 5,5 és 6 milliárd euró közötti összeget biztosít a német adófizetők pénzéből a németországi ukránok számára. 

A németekhez képest Lengyelország például csak az első három hónapban fizet támogatást a menekültek számára, Csehországban öt hónap után havi 130 eurónak megfelelő összeget kapnak a menekültek, Nagy-Britanniában pedig még kevesebb állami támogatást kapnak.

Az ukrán háborús menekültek körülbelül kétharmada dolgozik Lengyelországban és Csehországban, több mint fele pedig Nagy-Britanniában. Németországban csak minden ötödik. 

Dietrich Thränhardt szociológus, az SPD-hez kapcsolódó Friedrich Ebert Alapítvány tanulmányához állította össze ezeket a számokat. Szerinte nem a szociális juttatások nagy mértéke miatt vállal kevesebb ukrán munkát Németországban. A Münsteri Egyetem professor emeritusa megjegyzi, hogy Dániában (78 százalék), Svédországban és Hollandiában (több mint 50 százalék) is magasabb a dolgozó ukrán menekültek aránya, mint Németországban, pedig ott is állandó támogatást kapnak az államtól. A Deutsche Welle nehézkes munkaerőpiaci elhelyezkedést olyan okokkal indokolja, mint a bonyolult eljárások a szakmai képesítések, tudományos fokozatok és doktori fokozatok ellenőrzésére és elismerésére, valamint a nyelvi hiányosságok. 

Ezzel némileg ellentétes véleményen van ugyanakkor Michael Kretschmer. Szászország miniszterelnöke számára egyértelmű a helyzet: Németország a bevándorlás országa, és például az ukránok azok, akiket a legkönnyebb integrálni a munkaerőpiacra. 

De csak húsz százalékuk dolgozik, mert nem muszáj

– jegyezte meg korábban. 

Hasonló véleményt fogalmazott meg a szocialista Matthias Jendricke is, aki szerint az ukránoknak „túl szép” Németországban, így nekik „egyszerűen kényelmesebb a kanapé, mint a német nyelvtanfolyam”.

Borítókép: Ukrajnából menekülők (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.