LMBTQ-előadáson való részvételre kényszerítettek iskolásokat Madridban

Sem a gyerekek, sem a szülők nem tudták előre, hogy iskolaidőben egy genderideológiához kapcsolódó videó és az arról szóló beszélgetés lesz a kötelező program.

2024. 02. 09. 18:03
A transznemű közösség szimbóluma. (Fotó: Twitter / SammysAmiga)
A transznemű közösség szimbóluma. (Fotó: Twitter / SammysAmiga)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Genderideológiai programra kényszerítettek iskolásokat Madridban. Egy getafei gimnázium diákcsoportja tett panaszt, miután akaratuk ellenére részt kellett venniük egy iskolaidőben megtartott LMBTQ-témájú beszélgetésen. Az El Debate című lap felkereste az érintett iskolásokat, akik elmondták, hogy amikor megtudták, mi lesz a téma az egyik órán, ki akartak menni az osztályteremből, de nem hagyták nekik, hogy távozzanak, még mosdóba se engedték ki őket. 

Egyikük azt mondta, hogy szó szerint „csapdába csalták őket” a február 6-ai programon, amin úgy tették kötelezővé a részvételt, hogy sem a diákok, sem a szülők nem tudták előre, mi lesz a téma. Végül kész tények elé állították őket, amikor egy videót kezdtek el velük tanulmányozni, amit a fiataloknak szóló szexuális oktatóvideókat készítő RedLightsTV nevű YouTube-csatorna oldalán tettek közzé. A felvétel a 2019-es Pride kapcsán készült el és azzal foglalkozik, hogy milyen kérdéseket nem illik feltenni egy LMBTQ-csoporthoz tartozó személynek. A 16 perces filmben bi- és homoszexuális, transzszexuális, valamint nem bináris személyek is megszólalnak. 

A lap felvette a kapcsolatot az oktatási intézménnyel is, amelynek igazgatója levélben adott tájékoztatást arról, hogy a foglalkozáson azért volt kötelező részt venni, mert iskolaidőben zajlott, amikor a szabályok szerint egyetlen tanuló sem hagyhatja el sem a tanórákat, sem az intézményt. Hozzátette azt is, hogy az iskola tantervének szerves része az érzelmi és szexuális sokszínűségre nevelés, az LMBTQ-jogok ismertetése, valamint ezeken keresztül a különféle zaklatások megelőzése, ezért kapott helyet ez a témájú videó és beszélgetés is az órarendben. 

A madridi iskolában a következő napokra is terveztek hasonló előadásokat, de mivel a diákok hivatalosan, írásban is panaszt tettek az általuk ellenzett tartalommal szemben, így végül az intézmény úgy döntött, hogy elhalasztja azok megrendezését addig, amíg tisztázzák ezt a kérdést. 

A történtekről a politikai élet képviselői is értesültek. A baloldali Más Madrid rögtön kérdőre is vonta a város oktatásért felelős tanácsnokát a program elhalasztása kapcsán, amely szerintük elfogadhatatlan azzal az indokkal, hogy néhány „homofób diák” panaszt tett az LMBTQ-témájú beszélgetésre, ezért követelik az ilyen típusú előadások mielőbbi folytatását. 

Borítókép: A transznemű közösség szimbóluma (Forrás: Twitter / SammysAmiga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.