Magyarország közelében megugrott a HIV-fertőzöttek száma

Bosznia-Hercegovinában az elmúlt két évben ötször annyi fertőzöttet regisztráltak, mint az elmúlt harminc év átlaga.

2024. 02. 23. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A homoszexuális férfiak körében terjed leginkább

A Boszniára vonatkozó adatok szerint 1994 és 2023 között 522 HIV-fertőzött személyt regisztráltak, ebből azonban 98 esetre az elmúlt két évben derült fény. A fertőzöttek négyötöde férfi, akiknek több mint fele (55 százaléka) homoszexuális viszony folytatása során kapta el a vírust. Heteroszexuális kapcsolatban 12 százalék fertőződött meg, míg a többi esetben egyéb vagy nem azonosítható módon történt a vírus átvitele – írja a Szabad Európa Rádió.

Illusztráció. Forrás: Pixabay/Gwen30

Az országban jelenleg 260 személy kap terápiát HIV-fertőzés, illetve AIDS kezelésére. Az orvosi ellátás terén azonban sok a hiányosság

 – nyilatkozta Damir Lalicsics, a Partnerség az Egészségért Egyesület vezetője. Rámutatott: az entitásokra szabdalt országban a betegeknek gyakran hat-nyolc órát kell utazniuk, hogy eljussanak az adminisztratív szempontból illetékes egészségügyi intézménybe. Lalicsics hozzátette: egész Bosznia-Hercegovinában nincs kimondottan a HIV-betegek kezelésére kialakított egészségügyi központ.

A riasztónak tűnő esetszám-emelkedés hátterében a szakemberek szerint a tesztelés elterjedése áll. Egyre több egészségügyi kampány jelenik meg, melyek során egyebek mellett az AIDS-et okozó HIV-vírust is szűrik.

 Emellett megnőttek a korai felismerésre irányuló források is, ami nagyon fontos, mondta Antonija Verhaz, a Banja Luka-i egyetemi klinikai központ járványügyi szakértője: 

Amikor az 1980-as években felfedezték a HIV-fertőzést, a modern kor pestisének tartották. Ma krónikus fertőző betegségnek számít, és vannak olyanok, akik rendszeres terápia mellett negyven éve együtt élnek vele.

A bosznia-hercegovinai egészségbiztosító adatai szerint a 260 HIV-vel fertőzött beteg kezelésére tavaly összesen mintegy 2,8 millió márkát (mintegy 1,4 millió eurót) különítettek el. Egy személy éves terápiája a betegség súlyosságától függően öt-tízezer márkába (2500-5000 euró) kerül.

Samir Hrvo, a szarajevói egyetemi klinikai központ fertőző betegségekre specializálódott szakorvosa, aki HIV-pozitív embereket kezel, azt mondja, hogy szinte minden olyan gyógyszer elérhető Bosznia-Hercegovinában, amit Európában vagy Amerikában is használnak. A rendszeres, időben elkezdett terápia – mondja – olyan szintre csökkenti a vírus mennyiségét, amelyet nehéz kimutatni.

A kezelés teljesen fájdalommentes, napi egy-két tabletta. Fontos azonban, hogy a fertőzést időben, korai stádiumban észrevegyék, és ez csak akkor lehetséges, ha a szexuálisan aktív embereket rendszeresen, legalább évente egyszer megvizsgálják. Ha a páciens a betegség késői szakaszában érkezik, akkor problémás a kezelés, és szövődmények is lehetnek

 – tette hozzá Hrvo.

 

A legtöbb fertőzöttet a nagyvárosokban regisztrálják

A szomszédos Szerbiában jelenleg nagyjából 3500 HIV-fertőzött ember él. Évente 120-150 új esetet regisztrálnak – nyilatkozta Biljana Begovics Vukszánovics, a Batut Közegészségügyi Intézet epidemiológusa a Blic napilapnak. Hozzátette: Belgrádban van a legtöbb beteg.

Belgrád egy nagyváros, sok fenyegető kihívással, az emberek könnyebben belemennek kockázatos kalandokba. Az is jellemző, hogy a kisebb településeken élők, félve a diszkriminációtól, inkább a fővárosba mennek tesztelésre, ahol senki nem ismeri őket

– magyarázta a szakorvos.

Szerbiában elektronikus rendszerben tartják nyilván a HIV-fertőzötteket, számukat rendszeresen követik, és tapasztalják a növekedést – tette hozzá Vukszánovics, aki hangsúlyozta, ebben az országban is lehetőség van a korszerű terápiák felvételére, ezzel együtt a fertőzöttek jó állapotának hosszú távú fenntartására.

 

A megbélyegzéstől tartanak

A Nyugat-balkáni Közegészségügyi Intézet 2023. novemberi adatai szerint a vizsgált öt országban (Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó) jelenleg 4600 ember él bizonyítottan HIV-fertőzéssel. Tavaly összesen 268 új esetet tártak fel a szakemberek. A legtöbbet, 124-et Szerbiában, 46-46-ot Észak-Macedóniában és Montenegróban, 39-et Boszniában, 13-at pedig Koszovóban.

A szakemberek azonban úgy vélik, jóval több fertőzött is lehet. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint csak Szerbiában 550 és 1100 közé tehető azok száma, akik nem tudnak arról, hogy HIV-vel fertőzöttek. 

Vladimir Antics, az USOP nevű szervezet ügyvezetője az N1 portálnak azt mondta, a balkáni országokban továbbra is nagyon sok tévhit kering a HIV-vel és az AIDS-szel kapcsolatban, ami miatt nemcsak a tesztelésekre szégyellnek elmenni az emberek, hanem a terápiájukat sem merik mások előtt felvenni, amivel a saját egészségüket veszélyeztetik.

Az emberek félnek a HIV-től, mert nem ismerik, nem tudják, hogyan terjed.  Aki rendszeresen szedi az orvosságokat, teljes életet élhet

 – nyomatékosította Antics.

 

Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma

A HIV-vel fertőzöttek és AIDS-ben szenvedők száma egész Európában emelkedik az elmúlt években. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban 14 971 HIV-esetet erősítettek meg, 2021-ben 16 624-et, 2022-ben pedig 22 995-öt. 

A 2023-as adatokat még vizsgálják, a tendencia azonban egyértelmű.

A HIV az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet. Leggyakrabban szexuális úton terjed, de fertőzött vérrel is átvihető. Gyógyszeres kezelés nélkül a fertőzés súlyos immunhiányos állapothoz, vagyis AIDS-stádiumhoz vezethet, ami a fertőzöttek halálával végződik.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels/Anna Shvets)

 


 



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.