Migránsválság az Egyesült Államok északi határán is + videó

Már nemcsak a déli határon át érkezik migránsok tömege az Egyesült Államokba, hanem egy taktikának köszönhetően Kanada irányából is. A határ menti települések lakói félnek. Egyre szorosabb a kapcsolatuk a határőrséggel.

2024. 02. 20. 8:00
Erdő
Erdő Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Egyszerűen megdöbbentem, nem tudtam, mit tegyek. Hagytam, hogy elsétáljanak, adtam nekik tíz percet, mielőtt visszamentem az istállóba, hogy hívjam a határőrséget – idézte egy helyi vadász, Chris Feeley beszámolóját a The New York Post amerikai lap. 

Nemcsak a déli határon katasztrofális a helyzet az illegális határátlépők miatt, hanem már a kanadai határ mentén fekvő területeken is mindennapos a migránscsoportok belépése az Egyesült Államokba. 

Swanton egy 6500 lakosú város mintegy tíz percre a kanadai határtól, amelynek lakosai körében félelem uralkodik az elmúlt hónapok eseményei miatt. A város melletti erdős rész kedvez a vadászatnak, és az utóbbi időben az embercsempészeknek is megfelelő terepet biztosít. 

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalának beszámolója szerint az előző évhez képest megduplázódott az illegális határátlépők száma az USA északi határánál, több mint 12 200 migráns érkezett ott az országba. Az esetek mintegy 70 százaléka 295 mérföldre, a Swanton szektorra koncentrálódott, ami New York állam északi részén helyezkedik el.

Az illegális határátlépők számának emelkedése északon egy új taktika egyre gyakoribbá válását jelenti. Azok a migránsok, akik Mexikóba eljutnak és felszállnak egy kanadai repülőjáratra, biztosak lehetnek benne, hogy nehezebben akadnak fenn a határon, mintha délről próbálkoznának. A kanadai határ ugyanis háromszor olyan hosszú, mint a mexikói, és északon emberhiánnyal küzdenek, ugyanis a Vám- és Határvédelmi Hivatal próbál a kaotikus állapotú déli határra összpontosítani.

Chris Feeley beszámolt arról, hogy korábban volt, hogy vadászat közben napokig nem találkozott emberrel, ez a helyzet viszont három éve megváltozott. A vadászlesekről jól látható a határ is. Volt rá példa, hogy két mexikói kinézetű férfit látott, akik a telefonjukon követték a megadott útvonalat, tehát valaki informálta őket, hogy merre kell haladniuk.  De nem ez volt az egyetlen eset, így a rendőrség már jól ismeri bejelentéseit. 

Feeley elárulta, hogy a határőrök tanácsára már pisztolyt hord magánál. Készített már felvételt embercsempészről is, akit migránsok követtek, majd később egyedül tért vissza. A férfi beszámolója alapján a nyári hónapokban megnő a forgalom, de átlagosan hetente egyszer áthalad egy migránscsoport az erdőn. Az embercsempészek jól informáltak; a 16 napos vadászidény alatt egyáltalán nem érkeztek illegális határátlépők. Az erdőn túl a migránsokat egy kihalt területen magánautók veszik fel és szállítják az ország belseje felé. De arra is van példa, hogy kisvárosi benzinkúton várják a migránsokat – számolt be a lapnak Kaitlynn Pease önkéntes tűzoltó. 

Az embercsempészek különböző trükköket alkalmaznak: például két autójuk van, egy a terep felderítésére és egy lebukás esetére.

Lawrence Rainville tejtermelő pedig megosztotta, hogy amióta ezek az állapotok uralkodnak, sokkal szorosabb és jobb lett a lakosok kapcsolata a határőrökkel. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.