Ursula von der Leyen bejelentette: ismét az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni

Ahhoz azonban, hogy a volt német védelmi miniszter elnöki székbe kerüljön, számos feltételnek kell megfelelnie.

2024. 02. 19. 13:24
MERZ, Friedrich; VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2024. február 19. Friedrich Merz, az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke és frakcióvezetõje és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CDU végrehajtó bizottságának berlini ülésén 2024. február 19-én. MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld Fotó: Kay Nietfeld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón megtörtént a nagy bejelentés: Ursula von der Leyen duplázna, ismét az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázik.

Amikor felmerült a kérdés, hogy el tudnám-e képzelni, hogy az Európai Bizottság elnöke legyek, ösztönösen azonnal igent mondtam. Ma, öt évvel később, tudatos és átgondolt döntést hozok. Szeretnék indulni a második ciklusra

fogalmazott szándékairól az egykori német védelmi miniszter.

 

Hogyan választják az Európai Bizottság elnökét?

A bizottság elnökét az európai parlamenti választásokat követően az Európai Parlament választja meg öt évre. Az Európai Tanács (az uniós állam- és kormányfőket tömörítő szerv) tesz javaslatot a parlamentnek az elnökjelölt személyére. Egyelőre az Európai Néppárt (EPP) vezeti a felméréseket a júniusi európai parlamenti választások előtt, így a következő bizottság élére a saját jelöltjét javasolhatná.

Ha Ursula von der Leyen elnyeri az uniós vezetők támogatását, von der Leyennek az új parlamentben a képviselők többségét kellene megszereznie ahhoz, hogy hivatalba léphessen. 

A következő feltételeknek kell teljesülniük az újrázáshoz, miután hétfőn a CDU támogatását elnyerte a jelenlegi elnök: 

  • az Európai Néppártban két további nemzeti párt támogatását kell kapja;
  • ha ez megtörtént, akkor az EPP vezető jelöltjévé válhat (egy hivatalos bejelentéssel, amire március elején Bukarestben lehetőség is nyílna).
  • A júniusi választások eredményét figyelembe véve az Európai Tanács tesz javaslatot a bizottság új elnökének személyére. Tehát amennyiben a Néppárt a választások után átalakuló Európai Parlamentben megmarad a legerősebb pártcsaládnak – márpedig várhatóan megmarad –, a saját vezető jelöltje kerülhet az Európai Tanács horizontjára mint javasolandó személy.
  • Az Európai Tanács elfogadhatja ezt és hivatalosan javasolhatja az Európai Parlament egésze elé Ursula von der Leyent.
  • Az Európai Parlament a képviselőinek többségének támogatásával hagyja jóvá az elnök személyét.

Az elnök jelölésről az Európai Tanácsban rendhagyó módon nem konszenzussal, hanem minősített többséggel döntenek 

Borítókép: Friedrich Merz, az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöke és frakcióvezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CDU végrehajtó bizottságának berlini ülésén 2024. február 19-én (Fotó: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.