A pápa békefelhívása feltüzelte a háborúpártiakat

A német külügyminiszter kis késéssel, de nagy vehemenciával reagált, és „nem érti” Ferenc pápa békepárti hozzáállását. Az ukrán külügyminiszter és az ukrán görögkatolikus egyház is a háború folytatására szólított fel, egy svéd politikai elemző pedig az egyházfő kijelentése kapcsán a katolikus egyházon gúnyolódott.

Forrás: Politico2024. 03. 11. 15:21
null
Pope Francis addresses the crowd from the window of the apostolic palace overlooking St.Peter's square during his Sunday Angelus prayer at the Vatican on March 10, 2024. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, Kijevnek nem kellene „szégyellnie a tárgyalásokat” Oroszországgal.

– Úgy gondolom, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága, és tárgyal

– jelentette ki a pápa az olasz nyelvű svájci RSI közszolgálati műsorszolgáltatónak, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni, emlékeztet a Politico brüsszeli hírportál.

Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború kapcsán a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét. 

A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő esti nyilatkozatában köszönetet mondott a fronton dolgozó ukrán lelkészeknek:

„Ez az, ami az egyház – az emberekkel együtt van, nem pedig két és fél ezer kilométerre valahol máshol, gyakorlatilag közvetít valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki pusztítani akar”.

A háborúpárti Nyugat a szentatya szavai ellen

Ukrajna nyugati szövetségeseinek bátorsága a folyamatos támogatás, nem pedig a kapituláció lesz.

Így reagált Annalena Baerbock német külügyminiszter az ARD-nek adott interjúban Ferenc pápa szavaira.

„Nem értem, tényleg nem értem. Bátorság kell ahhoz, hogy Ukrajna oldalán álljunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát. Azt hiszem, bizonyos dolgokat csak akkor érthetsz meg, ha magad is látod őket”

– mondta a zöldpolitikus, és azt javasolta, a pápa látogasson el Ukrajnába, hogy lássa a Moszkva által okozott károkat.

Annalena Baerbock
Annalena Baerbock (Buendnis 90/Zöldek) szövetségi külügyminiszter. (Fotó: Thomas Trutschel/photothek.de/dpa Picture-Alliance via AFP)

A pápa fehér zászlós megjegyzésére utalva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta:

A mi zászlónk sárga és kék. Ez az a zászló, amellyel élünk, meghalunk és győzünk. Soha nem fogunk más zászlót kitűzni

Megköszönte ugyanakkor a pápának, hogy folyamatosan imádkozik a békéért.

„Mit szólna ahhoz, hogy a kiegyensúlyozottság kedvéért Putyint bátorítaná, hogy legyen bátor kivonni hadseregét Ukrajnából? A béke azonnal beállna, tárgyalások nélkül” – reagált Radek Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en.

Andrij Jurasz, Ukrajna szentszéki nagykövete szerint „le kell vonni a tanulságokat” ebből a konfliktusból. Az ukrán görögkatolikus egyház eközben saját nyilatkozatában közölte:

„Az ukránok nem adhatják meg magukat, mert a megadás halált jelent. Putyin és Oroszország szándékai világosak és egyértelműek. Putyin fejében nem létezik Ukrajna, az ukrán történelem, az ukrán nyelv és a független ukrán egyházi élet.”

„Oroszország az agresszor, és megsérti a nemzetközi jogot” – mondta Bernhard Kotsch német vatikáni küldött. „Ezért Németország Moszkvát kéri a háború leállítására, nem Kijevet!”

„Ferenc pápának reálisan kellene szemlélnie a világot, és bátran tárgyalnia kellene Luciferrel a katolikus egyház megadásáról” – gúnyolódott egy Facebook-bejegyzésben Andreas Umland, a stockholmi Kelet-európai Tanulmányok Központjának politikai elemzője.

A szentatya közben nagyböjt negyedik vasárnapján az Úrangyala-imádságban „a meggyötört Ukrajna és a Szentföld békéjéért” emlékezett meg. „Hagyd a lehető leghamarabb abba az ellenségeskedést, amely óriási szenvedést okoz a polgári lakosság körében” – imádkozott.

Borítókép: Ferenc pápa a Szent Péter térre néző apostoli palota ablakából szól a tömeghez a vasárnapi Angelus ima közben a Vatikánban 2024. március 10-én (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.