Brüsszel több száz milliót költ a Soros-egyetemre

Amíg a CEU-hoz ömlik a pénz, addig még mindig rengeteg uniós forrást zárol a tagállamoknak Brüsszel, amely úgy táncol, ahogy Soros fütyül.

Forrás: V4NA2024. 03. 12. 19:23
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. március 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén 2024. március 12-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az authlib.eu honlapon – amelyet az EU közpénzekből finanszíroz – olyan súlyosan egyoldalú és elfogult címeket viselő kiadványok találhatók, mint „Lengyelország visszatérése a demokráciához – az új kormány előtt álló kihívások”, „Hogyan ássák alá a választás integritását Lengyelországban”.

A fent említett honlap a „Neo-Autoritarianism in Europe and the Liberal Democratic Response (AUTHLIB)” elnevezésű projekt keretében működik. A projektet az EU Horizont Európa programja finanszírozza. A 2022 és 2025 között futó projektre Brüsszel több mint 2,5 millió eurót fordít.

Az AUTHLIB-projekt középpontjában a Soros György-féle egyetem áll. A CEU budapesti campusa 500 ezer eurót kap, a CEU GmbH pedig csaknem 250 ezret. A projektben részt vevő következő szervezetek és egyetemek részesülnek még támogatásban: a Fondation Nationale Des Sciences Politiques (335 725 euró), Univerzita Karlova (261 878 euró), a Scuola Normale Superiore (194 850 euró),  az SWPS University (429 252 euró), a The Transatlantic Foundation (240 655 euró), a Universitat Wien (290 716 euró), valamint az Oxfordi Egyetem és a Károly Egyetem (utóbbi kettő nem kap pénzt uniós forrásból) – írja a Wpolityce lengyel lap.

A Brüsszel által finanszírozott projektet megbízható baloldali liberális káderekre bízták. A honlap szerint a főszereplő Enyedi Zsolt, aki 2016–2020 között Soros egyetemének rektorhelyettese volt. A CEU projektcsoportjába tartozik Michael Ignatieff is, aki 2016 és 2021 között Soros György egyetemének elnöke volt, korábban pedig 2008 és 2011 között a Kanadai Liberális Párt vezetője és ellenzéki képviselője volt a kanadai parlamentben. A projekt honlapja szerint a Soros-egyetem 19 tagot delegál a kutatócsoportba – hívta fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az AUTHLIB projektet egy háromtagú tanácsadó testület segíti, ahová többek között a Göteborgi Egyetem is delegál tagot. Ez az egyetem többször kapott támogatást a Soros-alapítványtól.

De ott van a testületben Marlene Wind is, a Koppenhágai Egyetem professzora és a Center for European Policy Studies intézet igazgatója. Ez a szervezet a Nyílt Társadalom Alapítványok, a Soros György-féle alapítvány támogatását élvezi, valamint az iCourtst társalapítója. 2020-ban Ursula von der Leyen tanácsadója volt, 2021-ben pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell rendkívüli demokráciaügyi tanácsadójává nevezték ki. Ugyanebben az évben részt vett a Soros-egyetem és a budapesti önkormányzat által szervezett Budapest Fórumon, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester vezetett.

2021-ben a 24.hu magyar ellenzéki portál interjút készített Winddel, amelyben egyebek mellett azt mondta, hogy Brüsszelnek vissza kellene vonnia az uniós forrásokat:

ezeket az intézkedéseket meg kell állítani, és ezen keresztül nyomást kell gyakorolni ezekre az országokra. Nem hiszem, hogy a hetes cikkely működni fog, ahogy a párbeszéd sem. Elég régóta folytatunk párbeszédet. Semmi sem történt.

Marlene Wind tehát Brüsszel által finanszírozott személyként az uniós pénzek kiküldésének leállítását és a Magyarországra gyakorolt további nyomást javasolta. De nem ez az egyetlen meglepő elem az AUTHLIB-projektben. Egy tavaly decemberben kiadott hírlevél a 2024-es projektekről írt, ahol többek között az állt:

olyan intézkedéscsomagot dolgozunk ki, amely lehetővé teszi a liberális döntéshozók számára, hogy szembeszálljanak az illiberális döntéshozókkal.

Ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy Brüsszel választási beavatkozással segíti a Soros-hálózatot. Korábban hasonló fejleményeket lehetett látni a magyarországi „médiadollárok” és politikai aktivista csoportok finanszírozásában – írja a Wpolityce portálra hivatkozva a V4NA.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén 2024. március 12-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.