Megmutatjuk, hogyan őrzik a határ déli oldalát a migránsoktól + videó

Habár az elmúlt hetekben, hónapokban jelentősen csökkent az illegális migránsok száma a magyar határkerítés déli oldalán, a délvidékiek attól tartanak ez csak időszakos állapot. A szerb rendőrség egységei egyelőre úgy tűnik nem engedik a bevándorlókat a magyar határhoz.

2024. 03. 08. 9:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdős rész közvetlen közelében, a helyi horgásztó mellett állították fel a sátraikat a szerb rendőrség különleges egységei. Ez az a hely, ahol pár hónappal ezelőtt még ellenőrzés nélkül lőtték egymást az illegális bevándorlók és a bűnbandák.

A szerb rendőrség egységeinek tábora pár tucat méterre a magyar határtól. Így őrzik a határ déli oldalát a migránsoktól. (Fotó: Magyar Nemzet)

A Magyar Nemzet újságírója a helyszínen járva azt tapasztalta, hogy jelenleg ugyan viszonylagos nyugalom uralkodik a környéken, de a helyiek attól tartanak, hogy bármikor visszatérhetnek a migránsok és az embercsempészek.

A tó mellett jelenleg horgászok vannak, de szemben velük ott állnak a hatóságok járművei, a sátrak és a jeladó állomás is.

A szabadkaiak korábban messziről elkerülték a terület ezen részét. Attól tartottak, hogy migránsokba botlanak vagy egy eltévedt golyó őket is eltalálhatja. 

A szerb rendőrség egységeinek tábora pár tucat méterre a magyar határtól. (Fotó: Magyar Nemzet)

Lapunk az elmúlt időszakban többször is beszámolt arról, hogy több esetben halállal vagy sérüléssel végződtek a magyar határ közelében a migránsok közötti összecsapások. 

Az egyik legdurvább eset az volt, amikor az egyik ismert üzletlánc parkolójában, Szabadka központjától nem messze rendeztek vérfürdőt a migránsok. Amikor egymásra lőttek, pár méterre tőlük gyerekes családok indultak vásárolni.

Később Horgoson, Hajdújáráson, Palicson is voltak lövöldözések. Hasonló esetre korábban is volt példa a magyar–szerb határ mentén lévő településen és más városokban is a Délvidék északi részén. A migránsok korábban attól sem riadtak vissza, hogy fegyvereiket lakott területen, akár a helyiek jelenlétében használják. Horgoson a központban is volt fegyveres leszámolás a migránscsoportok között.

Ezt követően telt be a pohár a szerb vezetésnél. 

Alekszandar Vucsics államfő egy adott pillanatban bejelentette, ha kell, a katonaságot is beveti az elfajuló migránshelyzet rendezése érdekében. Ezután indult be az a rendőrségi akció, amelynek eredményeként egyelőre szünetel az a szenvedés, amelyet a helyieknek ki kellett bírniuk a feltorlódott migránsok miatt.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Délvidék északi részén élők számára ezelőtt mindennapossá vált a fegyverropogás hangja, az utcákon elsuhanó taxisok és a csoportokban vonuló, fiatal férfiakból álló illegális bevándorlók látványa.

A szerb hatóságok korábban is indítottak akciókat egy-egy terület megtisztítására, és rendre nagy mennyiségben foglalnak le fegyvereket, a befogadóközpontokban szállított migránsok azonban rövid időn belül visszatértek az erdőbe, hogy aztán az éj leple alatt, fegyveres segítőikkel igyekezzenek átjutni az Európai Unió területére.

A szerb–magyar határ mentén fekvő erdősávban jelenleg a rengeteg hátrahagyott szemét és a speciális rendőri egységek jelenléte jelzi, hogy alig pár hónappal ezelőtt ott szinte háborús állapotok voltak. 

Ösvény a szabadkai erdőben, ahol korábban migránsok lövöldöztek. Fotó: Magyar Nemzet

A helyiek abban reménykednek, hogy ez nem ismétlődik meg, s akár eljöhet egy olyan idő is, amikor a szabadban tett kirándulásaik alkalmával nem kell szeméthegyeken átgázolva pihenniük, de örülnek a hatóságok jelenlétének és annak, hogy egyelőre nem lehet hallani lövöldözéseket a területen. Ez azonban bármikor változhat, hiszen a balkáni útvonal továbbra is aktív. Az illegális bevándorlók jelenleg Szerbiából Bosznián át próbálnak Horvátországba, s egyben az Európai Unió területére jutni.

Borítókép: Szerb rendőrök állomásoznak a magyar határ közelében (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.