Orosz–ukrán háború: újabb csapatokat küld Moszkva a frontra

Az orosz–ukrán háború fontos ponthoz érkezhetett. Oroszország növeli a hadseregét, az ukránok pedig lassan kifogynak a fegyverből.

2024. 03. 20. 18:49
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 19-én közreadott képen orosz harckocsi ágyúja tüzel ukrán állásokra az ukrán határ közeléből, a Belgorodi területről. Fotó: - Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország közölte, hogy katonái folyamatosan szorítják vissza az ukrán erőket, eközben pedig Moszkva két új csapattal és harminc új alakulattal erősíti meg haderejét az év végéig.

Több fegyverre lenne szüksége Ukrajnának (Fotó: Jakiv Liasenko)

Oroszország, amely 2022-ben megszállta Ukrajnát, egy idő után visszavonta egyes erőit keleten és délen, azóta viszont lassan, de halad előre, főleg azután, hogy a tavalyi ukrán ellentámadás nem hozott jelentős eredményeket. Oroszország Ukrajna alig egyötödét tartja ellenőrzése alatt, Vlagyimir Putyin elnök pedig utasította a csapatait, hogy nyomuljanak tovább, miután Moszkva a múlt hónapban elfoglalta Avgyijivka városát.

Az orosz katonák csoportjai továbbra is szorítják ki az ellenséget állásaikból – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki szerint az orosz sikerek aggodalmakat okoznak az Egyesült Államoknak.

A tárcavezető arról is beszámolt, több százezer szerződéses katonát sikerült toborozniuk, akik még idén csatlakozhatnak a harcoló erőkhöz. Nyugati kémfőnökök szerint a háború fordulóponthoz érkezhet: ugyanis ha Kijev nem kap fegyvereket nyugati szövetségeseitől, harctéri vereséget szenvedhet. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy Ukrajna túlélése veszélybe került. Az ukrán hadsereg ráadásul létszámhiánnyal is küzd, amelyet egyelőre aligha tud orvosolni az ukrán vezetés, miközben az amerikai figyelem is egyre inkább a novemberi elnökválasztásra irányul.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 19-én közreadott képen orosz harckocsi ágyúja tüzel ukrán állásokra az ukrán határ közeléből, a Belgorodi területről (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.