Szijjártó Péter: A diverzifikáció az energiapolitikában nem az eddigi beszállítók cseréjét jelenti

A Budapest Balkans Forumon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pódiumbeszélgetésen vett részt. Kiemelte, hogy a diverzifikáció nem az eddigi beszállítók cseréjét jelenti, hanem új források bevonását.

2024. 03. 12. 18:31
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum részeként megtartott panelbeszélgetésen a Corinthia Hotelben 2024. március 12-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter) Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmiképp nem fogjuk veszélybe sodorni az országunk ellátásbiztonságát politikai és ideológiai kívánságoknak megfelelően, legyen az bárkié is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum keretein belül megrendezett panelbeszélgetésen.

A miniszter kifejtette, hogy a diverzifikáció nem az eddigi beszállítók cseréjét jelenti, hanem új források bevonását, és azt, hogy a választás lehetősége adott a beszállítók kiválasztásakor. Viszont mindez addig álom marad, amíg a szavakat nem követik tettek. Az energiapolitika pedig nem lehet ideológiai kérdés. Az Európai Bizottság nem szándékozik anyagi támogatást nyújtani a délkelet-európai infrastruktúra bővítésére, mert arra hivatkozik, hogy a földgáz tizenöt év múlva már nem szerepel az energiamixben.

Amíg nem találják fel azt, hogy hogyan lehet a földgázt vagy a kőolajat hátizsákban vagy sporttáskában elszállítani, addig csővezetékekre lesz szükség, és ezek határozzák meg, hogy honnan tudunk vásárolni

– jelentette ki Szijjártó Péter, majd kiemelte, hogy hazánk elégedett a jelenlegi földgázbeszállítókkal, legyen szó akár a kiszámíthatóság, akár az ár szempontjáról. 

Az LNG, vagyis a cseppfolyósított földgáz behozatala kapcsán elmondta, hogy az infrastruktúrától és az ártól függ a behozatal.

A nukleáris energia tekintetében Magyarország mintegy 50 éves tapasztalattal rendelkezik az olcsó, biztonságos, stabil és környezetkímélő energiaforrással kapcsolatban. Emellett pedig a napenergia kapacitásának bővítése zajlik a legnagyobb erővel. 

A miniszter kifejtette, hogy a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia a versenyképesség növekedésével. 

A pódiumbeszélgetésen Igli Hasani, az Albán Köztársaság kül- és Európa-ügyi minisztere kifejtette, hogy Albánia exportországgá szeretne válni és a stratégiai térképen jelen lenni az energiapolitika szempontjából. Albánia törekszik a megújuló energiaforrások szerepének növelésére.

Dubravka Dedovics Handanovics, a Szerb Köztársaság bányászati és energiaügyi minisztere kifejtette, hogy az energiaválság felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az ellátás biztonsága, a függetlenség és a diverzibilitás. Továbbá kiemelte Szerbia szerepét a Balkáni Áramlat vezeték kapcsán.

Ahmet Berat Conkar, a Török Köztársaság energetikai és természeti erőforrásokért felelős miniszterhelyettese szerint a megújuló energia kihívást jelent, Törökország terveiben az atomenergia-források bővítése is szerepel. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum részeként megtartott panelbeszélgetésen a Corinthia Hotelben 2024. március 12-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.