Szokatlan figyelmeztetés érkezett Brüsszelből

Brüsszel az uniós kormányokat arra kéri, hogy gyorsítsák fel az éghajlatváltozásra való felkészülésüket, mivel eddig messze elmaradtak a szükséges mértéktől. Ez derül ki abból a közleményből, amelynek szövege még a megjelenése előtt kiszivárgott.

2024. 03. 07. 19:46
VON DER LEYEN, Ursula
Bukarest, 2024. március 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Néppárt (EPP) kétnapos bukaresti kongresszusának második napi ülésén, 2024. március 7-én. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartós vízhiány konfliktusokat okozhat az Európai Unió azon országai között, amelyek nincsenek felkészülve a felmelegedő világra – figyelmeztet Brüsszel, amire a Politico hívta fel a figyelmet. A kemény üzenet az Európai Bizottság közleményének része, amelyben az uniós kormányokat arra kéri, hogy gyorsítsák fel az éghajlatváltozásra való felkészülésüket, mivel eddig messze elmaradtak a szükséges mértéktől – ez a durva figyelmeztetés Brüsszel utolsó jelentős éghajlatvédelmi kezdeményezése lesz a júniusi európai parlamenti választások előtt. Korábban a Greenpeace EU figyelmeztette a bizottságot.

Az Európai Bizottság a vízhiányt olyan problémaként határozza meg, amely az élet szinte minden területét fenyegeti: az élelmiszert, amelyet megeszünk, a vizet, amelyet iszunk, valamint a társadalmat működtető és szállító infrastruktúrát, nem is beszélve az alapvető gazdasági tevékenységekről és az emberi egészségről.

Ezek a kockázatok többféle formában jelentkezhetnek, amelyek közül néhány magában foglalja a vízkészletekért folytatott fokozott versenyt az ágazatok és felhasználási módok között, beleértve a határokon átnyúló vízkészletek miatti, a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti konfliktusok lehetséges kockázatát

– áll a közleményben, amely még azelőtt kiszivárgott, hogy megjelent volna.

Egyes régiók már most is civakodnak a vízért. Spanyolországban az aszály sújtotta Katalónia megpróbálja meggyőzni a spanyol kormányt, hogy a szomszédos Aragónia folyóvizét terelje át, ami tovább szítja a politikai feszültségeket. Franciaországban tavaly erőszakos összecsapások voltak a víztározási tervek miatt.

A bizottság közleménye az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn megjelenő átfogó jelentését, az első európai éghajlati kockázatértékelést kíséri majd a tervek szerint.

A szélsőséges vízviszonyok, például az árvizek és a szárazságok növekedése csak egyike az Európát fenyegető éghajlati veszélyeknek. Az EEA értékelése 36 fő kockázatot azonosított Európára nézve, amelyek közül több már katasztrofális szintű és sürgős

 – áll a bizottsági dokumentumban, további részletek ismertetése nélkül. Az Európai Bizottság szerint az EU egyre több katasztrófára – például aszályokra, árvizekre, erdőtüzekre, betegségekre, terméskiesésekre, hőhalálra, infrastrukturális károkra és a környezet strukturális változásaira – számíthat, de figyelmeztet arra is, hogy a tagállamok nincsenek felkészülve ezekre. – Mind az EU-nak, mind a tagállamoknak jelentősen javítaniuk kell az éghajlati kockázatokra való felkészülésben és azok hatékony kezelésében – áll a dokumentumban, amely figyelmeztet arra, hogy még ha vannak is szakpolitikák, a végrehajtás jelenleg nem nyújt megfelelő biztosítékot.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.