Világhírű magyar festő képét pusztította el egy palesztinpárti tüntető + videó

Arthur Balfour egykori brit miniszterelnök és külügyminiszterről készült képet szabdalta szét.

2024. 03. 08. 17:39
Lord Balfour festmény
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy palesztinpárti tüntető elpusztította Arthur Balfour egykori brit miniszterelnök és külügyminiszter festményét a Cambridge-i Egyetemen – adta hírül a Daily Mail. A közösségi médiában is közzétett felvételen látszik, ahogy az elkövető előbb vörös festékkel fújja le a képet, majd valamilyen vágószerszámmal szét is vagdalja. A kár nagyon súlyosnak, talán helyrehozhatatlannak tűnik.

A palesztinpárti tüntetőnek alighanem az volt a problémája a politikussal, hogy Arthur Balfour brit külügyminiszterként 1917-ben Lionel Walter Rotschild bárónak írt egy levelet, amelyben támogatását fejezte ki a Palesztinában kialakítandó „zsidó nemzeti otthon” tervezete iránt. Az egyébként óvatosan fogalmazott, és jogilag semmire nem kötelező úgynevezett Balfour-nyilatkozatra szoktak úgy hivatkozni, mint a későbbi Izrael megteremtését indítványozó első hivatalos dokumentum. Az akciót magára vállaló Palestine Action nevű szervezet is azt írta, a britek ezzel ígértek oda a zsidóknak a földet, amelyre soha nem lett volna joguk.

A brit portál úgy tudja, a Cambridge-i Egyetem falán lógó festmény egy bizonyos Philip Alexius de Laszlo festőművész alkotása. 

Ő nem más, mint a magyar származású Lombosi László Fülöp Elek.

A művész 1869-ben született Pesten, Laub Fülöp néven, a László nevet csak 1891-ben vette fel, hazafias indíttatásból. Korának egyik legnagyobb festője volt, elsősorban királyokról, királynőkről, főnemesekről és kiemelkedő közéleti személyiségekről készített portréiról ismert, de a magyar vidéki életről, utazásai helyszínéről is festett. Wikipedia-oldala szerint:

  • 1899-ben Ferenc József császár ült neki modellt, 
  • majd egy évvel később XIII. Leó pápa Vatikánban készült arcképével a párizsi Nemzetközi Kiállítás nagy aranyérmét nyerte,
  • 1900-ban Viktória királynő kérte fel kedvenc tábornoka, Sir George White portréjának megfestésére,
  • ebben az évben festette meg a német császári család tagjait is.

1907-ben Londonban telepedett le, ahol még ugyanebben az évben kiállítás nyílt műveiből a Művészeti Társaságnál, és röviddel ezután felkérést kapott a brit királyi család tagjainak megfestésére. 1908-ban az Egyesült Államokba utazott, hogy portrét készítsen Theodore Roosevelt elnökről, amelyet később Coolidge, Hoover és Harding elnökök felkérése követett.

Borítókép: Tüntető pusztítja el a képet (Forrás: Twitter videókivágás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.