Zelenszkij: Próbáljuk megtalálni a módját, hogy ne vonuljunk vissza + videó

Volodimir Zelenszkij elnök kemény üzenetet intézett az amerikai kongresszushoz, miközben orosz rakéták csapódtak be Dél-Ukrajnában. Zelenszkij először ismerte el, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások megkezdődhetnek anélkül, hogy Ukrajna visszatérne az 1991-es határaihoz.

Forrás: The Washington Post2024. 03. 30. 11:11
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. március 27-én közzétett szórófotón Volodimir Zelenszkij (R) Ukrajna elnöke látható, amint ukrán katonákkal sétál a 117. különálló területvédelmi dandár helyén Sumy régióban. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij egy homokzsákok közötti szigorúan őrzött táborban beszélt, írja a Washington Post cikke. Zelenszkij, otthon a hazai pályán kevésbé tűnt elgyötörtnek, úgy tűnik, élvezi, hogy egy háborúban álló nemzet szimbóluma lehet, fogalmazott az amerikai lap.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. március 27-én közzétett szóróanyagon Volodimir Zelenszkij (C) ukrán elnök látható, amint lövészárkok mentén sétál a 117. különálló területvédelmi dandár helyén Szumi régióban, (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. március 27-én közzétett szóróanyagon Volodimir Zelenszkij (szemben, elől) ukrán elnök látható, amint lövészárkok mentén sétál a 117. különálló területvédelmi dandár helyén Szumi régióban (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A hatvanmilliárd dolláros katonai segélycsomag jóváhagyásának késlekedése sokba került Ukrajnának

Zelenszkij szerint a hadsereg nem tudta megtervezni a jövőbeli műveleteket, és arra figyelmeztetett, hogy a nehéz helyzetben lévő ukrán erőknek esetleg vissza kell vonulniuk, hogy spóroljanak a lőszerrel.

Ha nincs amerikai támogatás, az azt jelenti, hogy nincs légvédelem, nincsenek Patriot rakéták, nincsenek 155 milliméteres tüzérségi lövedékek

– mondta.

„Ez azt jelenti, hogy visszamegyünk, visszavonulunk, lépésről lépésre”.

– De próbálunk valamilyen módot találni arra, hogy ne vonuljunk vissza – hangsúlyozta az ukrán elnök. Zelenszkij szerint ha az ukrán fél nem tesz előre lépéseket egy újabb ellentámadás előkészítésére, Oroszország megteszi azokat.

Ezt tanultuk meg ebben a háborúban: Ha te nem teszed meg, Oroszország megteszi.

Miközben az orosz drónok, rakéták és precíziós bombák áttörik az ukrán védelmet, hogy megtámadják az energetikai létesítményeket és más alapvető infrastruktúrát, Zelenszkij úgy érzi, nincs más választása, mint visszavágni a határon túlra. Mindezt az elrettentés reményében. Ukrajna az elmúlt időszakban dróncsapásokat hajtott végre az orosz finomítók ellen. Az interjúban azt is megkérdezték Volodimir Zelenszkijtől, hogy az Egyesült Államok tisztviselői figyelmeztették-e az Oroszországon belüli energetikai létesítmények elleni támadások miatt.

Az Egyesült Államok reakciója nem volt pozitív erre

– erősítette meg, de Washington nem tudta korlátozni Ukrajna saját gyártású fegyvereinek bevetését. 

A drónjainkat használtuk. Senki sem mondhatja meg nekünk, hogy ezt nem tehetjük meg.

A kijevi vezető azzal érvelt, hogy az Ukrajna energiahálózata elleni orosz támadások miatt hasonló árat kell fizetni Oroszországnak is.

Ha nincs légvédelem az energiarendszerünk védelmére, és az oroszok megtámadják azt, akkor az a kérdésem: miért nem tudunk válaszolni nekik? A társadalmuknak meg kell tanulnia benzin, gázolaj, áram nélkül élni... Ez igazságos.

„Amikor Oroszország leállítja ezeket a lépéseket, mi is leállunk” – mondta.

Amit Zelenszkij sürgősen szeretne, azok a nagy hatótávolságú ATACM–300-as rakéták, amelyek szerinte képesek lennének célpontokat támadni az oroszok által megszállt Krímben, különösen azokat a repülőtereket, ahonnan Oroszország indítja a precíziós irányítású rakétákat.

„ATACM–300-asok, ez a válasz” – folytatta. Elmondta, hogy a nagyobb hatótávolságú rakétákat nem orosz terület, hanem a Krímben lévő repülőterek támadására akarja használni.

Ha Oroszország tudja, hogy el tudjuk pusztítani ezeket a repülőgépeket, akkor nem fognak a Krímről támadni. Ez olyan, mint a tengeri flottával. Mi kiszorítottuk őket a felségvizeinkről. Most a krími repülőterekről szeretnénk őket kiszorítani.

Zelenszkij a hazai gyártású drónprogramról szólva rámutatott, hogy ez nem elég a győzelemhez. Azt is elismerte, hogy szerinte Vlagyimir Putyin nem kockáztatna meg egy nukleáris háborút, de az orosz vezető kiszámíthatatlan:

Őrült. Nincs senki a világon, aki százszázalékosan meg tudná mondani, hogy mit fog tenni. Ezért Biden óvatos.

Az ukrán elnök szerint Putyint már sokkal korábban meg kellett volna állítani, de Obama sem volt „erős vele szemben”, amikor Putyin 2014-ben elfoglalta a Krímet – mondta Zelenszkij. Azonban „Európa biztonságot akart a határon és kereskedni Oroszországgal. Ez megnyitotta az utat az Ukrajna elleni háborúhoz”.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozik, miután sajtótájékoztatót tartottak a washingtoni Fehér Házban, 2023. december 12-én. (Fotó: AFP/ Mandel NGAN)
Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozik, miután sajtótájékoztatót tartottak a washingtoni Fehér Házban, 2023. december 12-én (Fotó: AFP/Mandel NGAN)

A jövőre nézve Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna lehetőségei attól függnek, hogy a kongresszus hogyan dönt. Amíg Ukrajna nem tudja, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja, „addig keleten ott maradunk, ahol most vagyunk”. 

Szerinte Ukrajna korlátozott támadó műveleteket hajthat végre, de „ahhoz, hogy kiszorítsuk őket, több fegyverre van szükségünk”.

Mint azt lapunk is megírta, Volodimir Zelenszkij a háború kezdete óta először mondta ki, hogy kész beszélni Vlagyimir Putyinnal még azelőtt, hogy az ukrán fegyveres erők elérnék az 1991-es határokat. Szerinte a Kreml vezetője „kész lesz a párbeszédre”, ha az ukrán hadsereg eléri a 2022-es határokat. Erről az ukrán elnök a CBS-nek adott interjújában beszélt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a RIA Novosztyi hírügynökségnek így kommentálta Zelenszkij szavait az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról:

„Ideges. Választások vannak. Vagy nem jönnek választások?“  – mondta a diplomata.

Korábban az elnök és hivatala következetesen arról beszélt, hogy Kijev addig nem tárgyal Oroszországgal, amíg az ukrán fegyveres erők el nem érik az 1991-es határokat.

A Kreml többször is hangsúlyozta, hogy soha nem utasította el a Kijevvel folytatott párbeszédet.

Amint azt Vlagyimir Putyin a közelmúltban Dmitrij Kiselevnek adott interjújában kijelentette, Oroszország készen áll a tárgyalásokra Ukrajnáról, de ezeknek a valóságon kell alapulniuk, nem pedig vágyálmokon. 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. március 27-én közzétett szórófotón Volodimir Zelenszkij (jobbra), Ukrajna elnöke látható, amint ukrán katonákkal sétál a 117. különálló területvédelmi dandár helyén Sumy régióban (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.