A határvédelem érdekében magyar módszereket alkalmaznak a karibi térségben is + videók

Elismerjük a Dominikai Köztársaság jogát arra, hogy falat építsen a saját határán – szögezte le Szijjártó Péter.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 20:20
Hungary's Foreign Affairs and Trade Minister Peter Szijjarto and the Dominican Republic's Foreign Affairs Minister Roberto Alvarez in Santo Domingo, on April 18, 2024  (Photo: Facebook/Peter Szijjarto)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és a Dominikai Köztársaság is biztonsági kockázatként tekint az illegális migrációra, ez a közös álláspont pedig jó alapot ad a kétoldalú kapcsolat fejlesztéséhez, ahogyan az is, hogy egyik ország sem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát, ellenben mindent megtesznek határaik védelmében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Santo Domingóban.

A tárcavezető a helyi kollégájával, Roberto Álvarezzel közös sajtóértekezletén kifejtette, hogy az utóbbi öt évben három súlyos krízissel is szembetalálta magát a világ, ugyanakkor van egy olyan veszély, amely a közöttük lévő több mint nyolcezer kilométer dacára Magyarországot és a Dominikai Köztársaságot is komoly kihívások elé állítja, ez pedig a tömeges illegális bevándorlás.

 

„A nemzetközi liberális mainstream azt akarja elhitetni velünk, hogy a migráció jó dolog. Mondhatnám azt is, hogy ezzel etetik a világot. De mi, akik közvetlenül szembesülünk ennek kihívásaival, tudjuk, hogy a migráció nem jó, hanem veszélyes” – figyelmeztetett. „Mi a migrációt biztonsági kockázatnak tekintjük, mely szervezett bűnözést, kábítószerrel való kereskedelmet hoz magával, illetve a terrorfenyegetettség növelését okozza, s Nyugat-Európában párhuzamos társadalmak létrehozásához vezet” – tette hozzá.

Fontosnak nevezte, hogy akik reálisan látják a kérdést, azok együttesen álljanak ki a liberális fősodorral szemben, amely azt akarja elhitetni, hogy a migráció nem veszélyes, hanem jó dolog.

„Azt is világossá kell tennünk, hogy a migráció nem emberi jog, azonban az, hogy mindannyian békében és biztonságban élhessünk saját hazánkban, az bizony a mi emberi jogunk. És azt is világossá kell tenni, hogy minden ország szuverén joga, hogy eldöntse, hogy kit enged be, és ezt a szuverén jogot senki sem veheti el az országainktól” – jelentette ki. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett azért, hogy a képmutató nemzetközi nyomással szemben is megvédjék polgáraik biztonságát az illegális migráció veszélyeitől.

Mi büszkék vagyunk arra, hogy a Dominikai Köztársasághoz hasonlóan mi sem szavaztuk meg az ENSZ migrációs paktumát. Büszkék vagyunk arra, hogy kerítést építettünk a határunkon, hogy ezáltal védjük Magyarországot az illegális migrációtól. És természetesen mi elismerjük a Dominikai Köztársaság jogát arra, hogy falat építsen a saját határán

– sorolta.

„Azt hiszem, hogy találtunk ma bőven közös pontokat, például azt, hogy a nemzeti érdek az első, vagy azt, hogy a szuverenitásunk tekintetében elvárjuk, hogy azt mindenki tiszteletben tartsa, vagy azt, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, vagy azt, hogy aki ezzel ellentétes dolgokat akar ránk kényszeríteni, az a nemzeti érdekünkkel ellentétes dolgot akar lenyomni a torkunkon” – közölte. Majd úgy vélekedett, hogy a migrációval kapcsolatos álláspontok azonossága jó alapot ad a kapcsolatok fejlesztéséhez. A miniszter végül diplomáciatörténeti eseményt emlegetett, emlékeztetve arra, hogy soha nem került még sor magas szintű hivatalos látogatásra a két ország között.

Még ha keresni akartunk volna, sem találtunk volna jobb alkalmat erre a találkozóra, mint idén, amiko a diplomáciai kapcsolataink felvételének 40. évfordulóját ünnepeljük

– fogalmazott.

Leszögezte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tíz éve alatt a 9,5-szeresére nőtt, és hazánk készen áll fejlett vízgazdálkodási technológiáinak rendelkezésre bocsátására a kihívások kezelése érdekében. „Örömmel várom miniszter urat Budapesten. És politikai konzultációs mechanizmusunk keretében már vízumra sem lesz szüksége, ugyanis erről is megállapodtunk ma. Várom, hogy a diplomatáinkat közösen képezzük, és várjuk az első dominikai ösztöndíjasokat is szeptemberben a magyarországi egyetemeken, ahogy ma arról megállapodtunk. A diplomáciatörténet első látogatásának szerintem nem is olyan rossz ez” – összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Roberto Álvarez, a Dominikai Köztársaság külügyminisztere 2024. április 18-án Santo Domingóban (Fotó: Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.