Elkeseredett harc a kokaincsempészek ellen

Egyelőre nem talál megoldást Uruguay a drogproblémáira, a hatóságok egyre nehezebben tudják tartani a lépést a kokaincsempészek ellen, akik többek között Európába szállítanak. A kábítószerhez kapcsolódó erőszakos esetek is megszaporodtak, de a bandaháborúk is egyre véresebbek.

2024. 04. 01. 21:38
Rengeteg kokain érkezik Európába a dél-amerikai országokból (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hauke-Christian Dittrich)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jócskán megugrott a Montevideo kikötőjéből – ahol tavaly rekordmennyiségű, 1,1 millió konténert kezeltek – Európába továbbított kokainszállítmányok száma. Mivel a hatóságok nem kapnak segítséget, a kikötőkben könnyen átcsempészhetik a drogot az Európába tartó hajókra. Ez a drogbandák által elkövetett erőszak növekedéséhez vezetett, és aláásta a Dél-Amerikában eddig a stabilitás mintaországának számító Uruguay hírnevét – írja a Reuters hírügynökség.

Uruguay évek óta kétségbeesetten várja a segítséget. Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) 2019-ben bezárta montevideói irodáját, miután évekig feszült volt a kapcsolat a helyi bűnüldöző szervekkel. Uruguay jelenlegi jobbközép kormánya többször kérte a DEA-t, hogy térjen vissza, de amerikai tisztviselők szerint erre vonatkozóan még csak tervek sincsenek.

Három korábbi DEA-tisztviselő a Reutersnek elárulta ennek okát: mivel Washington a Mexikóból érkező fentanilra összpontosít, és az Uruguayon keresztül az Egyesült Államokba irányuló kokainból csak kevés jut az Egyesült Államokba, így nem látják indokoltnak, hogy beavatkozzanak vagy segítséget nyújtsanak.

De politikai háttere is van a DEA vonakodásának. A baloldali kormányok 2005–2020 között uralták Uruguayt, és az Egyesült Államok Latin-Amerikával kapcsolatos politikájáról alkotott negatív véleményük – beleértve az ország 1973–85-ös diktatúrájának támogatását – akadályozta a kábítószer-ellenes együttműködést.

Az európai országoknak, ahová az Uruguayon áthaladó kokain nagy része érkezik, szintén korlátozott a hatósági jelenlétük Montevideóban. Spanyolország az egyetlen európai állam, amelynek állandó rendőrségi attaséja van a városban.

A helyi hatóságok szerint Uruguay bizonytalan helyzetben van és magányos harcot vív a kokaincsempész bandák ellen, amelyek az elmúlt évtizedben Latin-Amerika minden szegletében terjeszkedtek, és az egykor nyugodt országokat, például Ecuadort a kartellek vidékévé változtatták.

 

Bár nagyon sok kokaint foglaltak le a hatóságok Uruguayban, még mindig több tonna drog halad át a kikötőkön (Fotó: Uruguay's Navy/AFP)
Bár nagyon sok kokaint foglaltak le a hatóságok Uruguayban, még mindig több tonna drog halad át a kikötőkön (Fotó: Uruguay's Navy/AFP)

A 3,4 millió embernek otthont adó Uruguayban 2018-ban rekordszámú, 426 gyilkosság történt. Az erőszak azóta is magas szinten van, a kis drogkereskedő klánok közötti hátborzongató területi harcok sokkolták az országot.

Uruguay az ENSZ adatai szerint 2021-ben több mint két tonna kokaint foglalt le, ami több mint ezerháromszáz százalékos növekedést jelent a 2017-ben lekapcsolt száznegyvennégy kilogrammhoz képest.

A jelenlegi kormány által vásárolt három újabb rakományátvilágító berendezés még ebben a hónapban megérkezik, hogy kiegészítse a Kína által 2008-ban adományozott röntgenberendezést, amelynek segítségével a rakományok mintegy nyolcvan százalékát át tudnák világítani, de ez sem jelent majd teljes megoldást. Az olyan bandák ugyanis, mint a brazil First Capital Command (PCC), egyre nagyobb fenyegetést jelentenek, és a nagy hatalmú mexikói és olasz bandák is kihasználták az ország jogrendszerének gyengeségeit.

Borítókép: Rengeteg kokain érkezik Európába a dél-amerikai országokból (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hauke-Christian Dittrich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.