Szijjártó Péter:A migráció kiváltó okait kell kezelni

A migráció megállítását és a kiváltó okok kezelésének szükségességét hangsúlyozta Sierra Leone külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős minisztere, Musa Timothy Kabba és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer az első magyar–Sierra Leone-i gazdasági és műszaki vegyes bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón.

2024. 04. 11. 12:12
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan időszakban került sor a Magyarország és Sierra Leone kormánya közötti első vegyes bizottsági ülésre, amikor az Európai Unió súlyos biztonsági fenyegetéssel néz szembe, és ezt tovább súlyosbítja a tegnap elfogadott migrációs paktum – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Afrika lakossága a következő két évtizedben 750 millió fővel növekszik majd, akiknek oktatást, egészségügyi ellátást és ivóvízhez való hozzáférést és munkahelyeket biztosítani hatalmas kihívás.

Ha az Európai Unió továbbra is arról biztosítja az embereket, hogy induljanak meg Európa felé, ahelyett, hogy fejlesztési programokat vinne Afrikába, akkor az Európai Uniót el fogják árasztani a migránsok, és egy beláthatatlan biztonsági kihívással fogunk szembesülni

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

– Annak érdekében, hogy itt, Európában meg tudjuk őrizni a biztonságunkat és az identitásunkat, arra van szükség, hogy nagy fejlesztési programokat hajtsunk végre az afrikai országokban, és nem arra, hogy illegális migránsokat ösztönözzünk az Európába való megindulásra – folytatta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a sikeres együttműködéshez szükség van felelősségteljes afrikai kormányokra is.

Ezek közé tartozik Sierra Leone vezetése, amely határozottan fellép a terrorizmussal szemben, kiáll biztonsági érdekei mellett, és kész arra, hogy együttműködjön az európai országokkal a növekvő afrikai lakosság megtartására. Magyarország pedig kész arra, hogy együttműködjön az ilyen felelősségteljes afrikai országokkal, támogassa fejlődésüket és azt, hogy az életkörülmények javításával otthon tartsák polgáraikat.

A mai napon több mint harminc magyar és Sierra Leone-i vállalat részvételével tartottunk üzleti fórumot, ahol világossá vált, hogy az élelmiszer-ellátás, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén nyílnak a legszélesebb lehetőségek az együttműködésre

– tájékoztatott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a körvonalazódó együttműködés, amelyben a magyar kormány finanszírozási és technológiai szempontból is részt vesz, több mint háromszázezer ember számára biztosíthatja a tiszta ivóvízhez való hozzáférést.

A külügyminiszter szót ejtett a fentieken túl a színvonalas és biztonságos élelmiszer-ellátás megteremtését célzó együttműködésről, valamint az afrikai országban igen népszerűnek számító ösztöndíjprogramról, amelynek keretében jelenleg is 84 Sierra Leone-i hallgató tanul a magyar felsőoktatásban.

Szijjártó Péter végezetül az ukrajnai háborúról is beszélt, amelynek drámai biztonsági és gazdasági hatásai vannak az egész világon. Ezek további súlyosbodásának elkerülésére az egyetlen megoldás a béke, így Magyarország továbbra is minden nemzetközi fórumon kiáll a békekezdeményezések mellett.

A mai tanácskozás alapját az ENSZ közgyűlés alatt megkötött együttműködési megállapodás adta – mutatott rá Musa Timothy Kabba, Sierra Leone külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős minisztere, aki sikeresnek értékelte a budapesti megbeszélést.

Kabba rámutatott a két ország történelmében felfedezhető párhuzamokra, hiszen Magyarország és Sierra Leone egyaránt szenvedett külföldi elnyomás alatt.

Erőt és bátorságot merítettünk a tapasztalatainkból, és ma ez határozza meg az országainkat

– jegyezte meg a miniszter.

Bár Sierra Leone földrajzi és gazdasági értelemben is kis országnak számít, globálisan mégis jelentős szerepe van, jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja. Az ország koordinálja továbbá a Biztonsági Tanács reformjával kapcsolatos törekvéseket, amelyek egy történelmi igazságtalanság kiküszöbölését célozzák.

Az afrikai országok sem szeretnék, hogy gyermekeik Európában keressék a boldogulásukat – tért át a tárcavezető a migráció témájára. A megoldás szerinte sem a migráció ösztönzése, hanem az, hogy megoldást találunk az azt kiváltó problémákra – hangsúlyozta Kabba, hozzátéve, hogy az afrikai és az európai kormányoknak együtt kell működniük, és erre Magyarország jó példa.

A Magyar Nemzet kérdésére Szijjártó Péter kifejtette, hogy a tegnap elfogadott migrációs paktum „az egyik legveszélyesebb döntés, amelyet ez az Európai Parlament ebben az összetételében meghozott az elmúlt öt év összehasonlításában.” A döntés újabb bizonyíték arra, hogy Brüsszel háború- és migrációpárti.

Egyúttal világossá teszi, hogy nagy és erőteljes jobboldali fordulatra van szükség az unió élén, hogy Európa biztonságosabb és versenyképesebb hellyé válhasson.

Új politikára, új fordulatra, új meglátásokra és új vezetőkre van szükség Brüsszelben

– nyomatékosította a miniszter.

Az afrikai országokkal való együttműködés jelentőségét az adja, hogy a következő években a legnagyobb migrációs hullám Európa irányába a demográfia miatt Afrikából várható. Ezért annak féken tartásához arra van szükség, hogy az afrikai országokban olyan körülmények és szolgáltatások legyenek, amelyek biztosítják, hogy az afrikaiak a hazájukban élhessenek emberhez méltó életet.

Legyen vízellátás, legyen oktatás, legyen egészségügy, legyen egy munkahely. Ebben kell segíteni

– világított rá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Magyarország számos afrikai országgal működik együtt.

Szintén lapunk kérdésére a külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Ukrajnával a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogainak visszaadása tekintetében zajló tárgyalások egyelőre nem tartanak ott, ahol a magyar fél szeretné.

Itt kompromisszum nem nagyon lehet, mert a kárpátaljai magyar nemzeti közösség rendelkezett bizonyos anyanyelvhasználathoz fűződő jogokkal 2015-ig, amely jogokat azóta lépcsőzetesen elvették. Mi annyit kérünk, hogy ezeket adják vissza

– szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ennek megtörténte után lehet arról beszélni, hogyan kaphat új lendületet a két ország kapcsolatrendszere. A tárcavezető ugyanakkor biztató jeleket is lát, hiszen néhány praktikus kérdésben, mint például a határforgalmi egyezmény, sikerült dűlőre jutnia a feleknek.
Borítókép: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.