Választási csalástól tartanak az amerikaiak

A novemberi választások tisztességének védelmével indokolva jelentett be törvényjavaslatot az amerikai képviselőház republikánus elnöke pénteken, ami a Fehér Ház szerint szükségtelen, mert a megoldani szándékozott visszaélés jelenleg is tilos.

Forrás: MTI2024. 04. 13. 5:27
Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én.
Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Johnson házelnök Floridában Donald Trump korábbi elnökkel, republikánus elnökjelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy olyan jogszabályt szándékozik szavazásra terjeszteni a kongresszus alsóháza elé, ami az állampolgárság igazolását írja elő mindenkinek, aki voksolni kíván a választásokon.

Donald Trump amerikai elnököt Mike Johnson képviselő köszönti, amikor megérkezik az unió helyzetéről szóló beszéd megtartására az amerikai Capitoliumba Washingtonban 2020. február 4-én.
Donald Trump amerikai elnök és Mike Johnson Fotó: Leah Millis/AFP


Az amerikai választási rendszer jelenleg is csak amerikai állampolgárok számára engedi a részvételt a választásokon, de a republikánus politikus szerint szükség van a kiegészítő jogszabályra az országba érkezett sok illegális bevándorló miatt, ami állítása szerint azt a kockázatot hordozza, hogy több százezren megpróbálkozhatnak szavazni az elnökválasztáson. 

Mike Johnson szavai szerint sok millióan tartózkodnak az országban illegálisan, akik közül ha csak minden századik próbál részt venni a választáson, az is százezres számot jelent, ami pedig megfordíthatja a voksolási eredményt.

A törvényjavaslat tervét Joe Biden szóvivője politikai színjátéknak nevezte. Andrew Bates arra mutatott rá, hogy aki nem állampolgár, annak részvétele törvénybe ütközik az Egyesült Államokban szövetségi szintű választáson.

A Floridában, Donald Trump mar-a-lagói rezidenciáján tartott sajtóértekezleten a korábbi elnök beszélt a hétfőn New Yorkban kezdődő büntetőperéről, amelyet ismét beavatkozásnak nevezett a választásokba. Úgy vélekedett, hogy ezt Joe Biden irányítja. Közölte azt is, hogy tanúskodik majd a per tárgyalásán.

A Donald Trump ellen New Yorkban emelt vád üzleti bűncselekményről szól, az eljárást a demokrata párti kerületi ügyész, Alvin Bragg indította.

Borítókép: Mike Johnson, az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke leteszi hivatali esküjét a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. október 25-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.